Január, február, itt a nyár!

Kánikula után mérséklődő meleg – időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. jún. 11., 09:00
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hamisítatlan nyári idővel indul a hét, kedden már sokfelé kánikulára számíthatunk, persze zivatarokkal. Szerdától egy frontrendszer hoz némi lehűlést.

A mostani hét első napjaiban, mintha mi sem történt volna, folytatódik a múlt hét végén is tapasztalt medárdi idő. Ahogy napközben melegszik a légkör, beindul a konvekció is: ennek hatására egyre szaporodnak a gomolyfelhők, majd a cumulonimbusok (zivatarfelhők), és főleg délután a szaporodó cellákból hullhat záporeső – a zivatarfelhők jeget és hirtelen légzuhatagokat is hozhatnak. Kedd kora estétől már egy hullámzó frontrendszer is megközelít minket, ennek hatására nem csupán kiadós csapadékra számíthatunk, de esetleg komolyabb eseményekre is lehet kilátás egy mezoskálájú konvektív rendszer (MKR) átvonulásával. Ahogy a hidegfronti szakasz áthalad rajtunk, szerda estétől egyre többfelé megélénkül az északnyugati-északi szél is, ami a szinte szélcsendes múlt hét után majdhogynem szokatlan lehet. Az észak felől érkező hűvösebb levegőben is lesz elég nedvesség, csütörtökön marad a záporos, néha zivataros, igen élénken szeles és az évszakhoz lépest hűvös idő. Csütörtök estétől azután - ahogy a sekély ciklonális mező kelet felé távolodik - már csökken a csapadékhajlam, mind többfelé eláll az eső. Pénteken például már alig fog esni, főként a keleti határszélen, és jóval többet süt a nap. Igaz, még ezen a napon is élénk északi szél fog fújni.

Hétvégére ismét emelkednek a hőmérsékletek, de cserébe szombat napközben megint labilizálódik a légkör. Miközben keleten ismét többfelé közelítünk a 30 fokhoz, a hátvége első napján ismét többfelé (igaz, inkább elszórtan) számíthatunk záporokra, zivatarokra - délnyugaton talán még vasárnapra virradóan is. A vasárnap északon és keleten naposabbnak, de napközben többfelé ismét záporosnak, zivatarosnak (amúgy meg mérsékelten szelesnek) ígérkezik. Az elkövetkező  napokban pedig erőteljesebb felmelegedés kezdődik, a jövő hét közepére már masszív (habár nem túl tartós) kánikulával.

false

Szerdától mérséklődik a meleg

Hétfő: Északon, északkeleten és a Tiszántúlon már délelőtt is erőteljesebben gomolyfelhős, máshol ekkor zömmel még napos idő lesz. Napközben, pláne délután az ország keleti, északkeleti és középső részén, de elszórtan nyugaton és a Dél-Alföldön is várhatók záporok zivatarok. 25, 30 fokig melegszünk – délen és keleten közel kánikula várható, északkeleten némileg visszafogottabb felmelegedés - csupán itt fújhat említést érdemlő délnyugati szél. Éjszakára feloszlanak a cellák, hajnalra 16, 21 fokig hűlünk – sokfelé már trópusi éjszaka lesz.  A Dunántúlon éjfél után kissé megélénkül a déli szél.

Kedd: Délen lesz több napsütés, északon, északkeleten már délelőtt is több gomolyfelhő lesz az égen. Előbb főleg északon és északkeleten, meg az Észak-Alföldön eshet, délután, főleg annak második felében a Dunántúlon és a középső országrészben alakulnak ki zivatarok. Igen tág határok között szóródnak a maximumok: délen és keleten 32-33 fok is lehet, de a főváros környékén is meglesz a 30, míg északnyugaton illetve északkeleten helyenként nem lesz több 25-26 foknál. Napközben többfelé is megélénkül a délnyugati-déli szél. Estétől, pláne éjszaka újabb, akár intenzív záporokra, zivatarokra számíthatunk, ezek környezetében feltámadhat az addig visszafogott légmozgás,  hajnalra 17, 21 fokig hűlünk.

Szerda: Erősen gomolyfelhős idő lesz, napközben országszerte sokfelé alakulnak ki záporok, zivatarok – Sokfelé eshet már délelőtt is, míg délután északról dél felé terjeszkedik a csapadékzóna. Az Alföld nagy részén, a főváros környékén, a Kelet- és Dél-Dunántúlon még 26, 30 fokig melegszünk, de északnyugaton és északkeleten inkább csak maximum 22, 24 fokra számíthatunk. (Zivatarok környezetében amúgy is gyorsan csökken a hőmérséklet.) Északnyugaton élénk északnyugati szél fog fújni, máshol mérsékelt marad a légmozgás. Éjszaka is sokfelé fog esni, hajnalban már főleg az ország középső és az északi harmadában várhatók záporok, közben 15, 19 fokig csökken a hőmérséklet. A Dunántúlon továbbra is élénk északnyugati szél fog fújni.

Csütörtök: Erősen gomolyfelhős, már délelőtt is sokfelé csapadékos (záporos, zivataros) idő lesz, a legtöbb eső talán a középső országrészben eshet. Csupán nyugaton, északnyugaton szakadozhat fel tartósabban a felhőzet. Itt is lesz a melegebb – amúgy országosan csupán 19, 24 fokig melegszünk - legfeljebb délkeleten közelítheti meg a hőmérséklet a 25 fokot. Sokfelé megélénkül, a nyugati határszélen illetve északkeleten megerősödik az északi-északnyugati szél. Estig még mindig többfelé eshet (legkevésbé ekkor már éppen a főváros környékén), majd éjszakára már gyengülnek, szétesnek a cellák. Hajnalra 14, 18 fokig csökken a hőmérséklet. Némileg mérséklődik a szél is, de azért reggel is élénk marad a légmozgás.

Péntek: Habár (főleg keleten) elszórtan még mindig jellemzőek lesznek a záporok, zivatarok, ám legalább már többet süt a nap. Elsősorban a délkeleti, keleti határszélen sokfelé tartósan gomolyfelhős marad az ég, ide várhatók a záporok, zivatarok is. 22 és 26 fok közötti maximumok várhatók - a legtöbb megint délkeleten. Élénk, északkeleten erősebb északnyugati-északi szél fog fújni. Éjszaka már nem várható csapadék, hajnalra 15, 19 fokig hűlünk. Mérsékelt északi szél fog fújni.

Szombat: Ezen a napon már több napsütésben bízhatunk, habár napközben ismét megnövekszik a gomolyfelhőzet és már késő délelőttől ismét többfelé (bár inkább elszórtan) alakulnak ki újabb záporok, zivatarok: a legtöbb délkeleten, a középső országrészben, valamint a Dunántúl déli és keleti felén, valamint a Balaton környékén. Immár 24 és 28 fok közötti maximumok várhatók – talán az ország keleti harmadán lesz a legmelegebb. Az ország nagy részén még mindig élénk északi-északkeleti szél fog fújni. Éjszaka főleg a Dél-Dunántúlon és az Alföld délnyugati sarkában várhatók további záporok, hajnalra 15, 19 fokig csökken a hőmérséklet. Közben jelentősen mérséklődik a légmozgás is.

Vasárnap: Keleten délelőtt még zömmel napos, de a Dunántúlon, főleg annak déli és délnyugati részén felhősebb és már ekkor is sokfelé záporos idő lesz. Délután is főleg a Dunántúlon (beleértve most már a Balaton környékét), az Alföld déli részén illetve a Duna-Tisza-közén számolhatunk újabb záporokkal zivatarokkal. Napközben 25, 29 fokig melegszik a levegő – ismét keleten (pláne az Észak-Alföldön) lesz melegebb (helyenként közel 30 fok). Napközben némileg megélénkül az északi, északkeleti szél. Éjszakára sem szűnik a légmozgás, hajnalra 15, 19 fokig hűlünk.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

false
szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. jún. 11., 09:00
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk