Izzasztó tavasz – időjárás a héten

Inkább a júniust idéző hőmérsékletek, alkalmi záporok, zivatarok – már megint több mint egy hónappal előbbre tartunk a naptárhoz képest.

Az igen hosszúra nyúlt ünnepi hétvége által rövidre szabott, papíron még csak az első májusi hét zömmel a nyár jegyében telik: a meleg nappalokat langyos éjszakák váltják, a szinte egyhangúan izzasztó délutánokban a helyi hatások által gerjesztett záporok, zivatarok hoznak némi izgalmat (így történt ez szerdára virradó éjszaka többfelé, így Budapesten és környékén is). Ezekből végül is szerdától vasárnapig minden napra jut valamennyi (szerdán, majd pénteken-szombaton talán több, közben csütörtökön kevesebb), de országos kiterjedtségű, komoly zivatarrendszerekkel egyik nap sem kell számolni. Szombatra megváltozik az áramlás iránya, innentől inkább észak-északkelet felől fúj majd a szél, és ezzel valószínűleg vasárnapra azért már egy árnyalattal hűvösebb (de inkább csak kevésbé meleg) levegő érkezik fölénk. Sőt, a jövő hét elejére több fokot is mérséklődhet a felmelegedés, de azért még akkor sem kell attól félnünk, hogy fázni fogunk, holmi közelgő fagyosszenteknek se híre, se hamva.

A szokásosnál melegebb időben szemet gyönyörködtető a burjánzó vegetáció: a természet már nem csupán behozta a hidegebb tavaszkezdet miatti lemaradást, de több tekintetben előrébb is tart, mint kéne: például az ország jó részén már nagyban virágzik az akác is, illata jótékonyan borítja be a tájat. Némely fák virágzása az allergiások életét is megkeseríti, így ezen a héten is sokan küzdenek majd efféle tünetekkel: a legfrissebb pollenjelentések szerint a felelősök jórészt a tölgy- és kőrisfélék között találhatók, de még ezeknél is több embert késztet tüsszögésre a kiterjedten virágzó pázsitfűfélék pollenje.

false

Napsütés, néha záporok

Szerda: Kezdetben zömmel napos, később mind gomolyfelhősebb időben délután 25, 30 fokig melegszik az idő – délkeleten lesz a legmelegebb. Keleten mérsékelt, nyugaton átmenetileg mérsékelt délkeleti szél fog fújni. A délután derekától már többfelé alakulnak ki záporok illetve zivatarok: a legnagyobb valószínűséggel délnyugaton, a nyugati határ mentén illetve északon-északkeleten. A Dunántúlon egészen késő estig folytatódhat a záportevékenység, közben mindenhol gyengül a szél. Éjszaka sem lesz hideg, bár azért jobban lehűl, mint a korábbi napokon, egészen 12, 16 fokig.

Csütörtök: Ismét zömmel napos idő várható, a szokásos napközbeni gomolyfelhő-képződéssel, 25, 28 fokos maximumokkal. Délután ezúttal kevesebb helyen, főleg délnyugaton alakulnak ki záporok – legfeljebb a Dunántúlon élénkülhet meg kissé a keleti szél. Éjszakára csökken a felhőzet, 12, 17 fokig csökken a hőmérséklet. A nyugati megyékben megélénkülhet az északnyugati szél, máshol gyenge marad a légmozgás.

Péntek: Keleten zömmel napos, nyugaton felhősebb idő lesz, délután már 24, 29 fokos maximumokkal – az Alföldön lesz a legmelegebb, a Tiszántúlon néhol meglehet a 30 fok is, a Dunántúlon, a középső és az északkeleti országrészben többfelé alakulnak ki záporok. Főleg a nyugati határnál élénkülhet meg az északkeleti szél. Kissé szeles, ezért kifejezetten enyhe lesz az éjszaka: 15, 18 foknál ritkán lesz kevesebb. Délen és délnyugaton többfelé is eshet záporeső, néha zivatarral kísérve.

false

Szombat: Kezdetben inkább napos, később erősen gomolyfelhős idő lesz, az ország több (főleg a déli és a keleti) régiójában is záporokkal, zivatarokkal. Délutánra 24, 30 fokig melegszik az idő, többnyire élénken fúj az északkeleti-északi szél (északkeleten erősebb lökések is előfordulnak). Éjszakára is jutnak még záporok, sokfelé élénk marad a szél is, hajnalra 13, 18 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: Változóan felhős időben már „csak” 22, 27 fokig melegszünk. Többnyire élénk, de az Alföld északi részén kifejezetten erős északkeleti szél fog fújni. Délután a megnövekvő gomolyfelhőzetből legfeljebb helyenként (leginkább délkeleten) alakulnak ki záporok, zivatarok. Éjszakára, a derült ég alatt kicsit jobban lehűl a levegő, egészen 11, 15 fokig. Nyugaton mérsékelt, a Kisalföldön gyenge, de keleten még élénk északkeleti szél fog fújni.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk