Január, február, itt a nyár!

Májusi meleg zivatarokkal – Időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. máj. 07., 10:05
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Bár a múlt hetihez képest visszafogottabb kivitelben, de folytatódik a viszonylag meleg idő. Keddtől ismét érkeznek a zivatarok.

Idén túl korán jött meg a nyár, jobban is tesszük, ha belenyugszunk, elvégre a rekordokat hozó múlt héthez képest ugyan mérsékeltebb formában, de egyelőre marad a meleg. Mondjuk azért a hét első pár napja már a nappali hőmérsékleteket tekintve is jobban hasonlít majd a májusra: ekkor többnyire a maximumok is 25 fok alatt maradnak. Ehhez hétfőn még száraz, bár szeles (a dél-skandináviai központú anticiklon peremén, északkelet felől érkezik némileg hűvösebb levegő), míg kedden felhősebb és ismét többfelé záporos, zivataros idő dukál (egy magassági hidegörvénynek köszönhetően). És közben azért a tovább rövidülő éjszakákra is jobban lehűl a levegő, így eredményesebben is lehet szellőztetni. Szerdán, majd csütörtökön pár fokot ismét melegszik, hét közepére úgyszólván visszatér a kora nyár – habár várhatóan ekkor sem lesz olyan meleg, mint a múlt héten. Eközben szerdán már kissé kiterjedtebben hullhat konvektív csapadék, gyakoribbak lesznek a záporok, zivatarok. Csütörtökön talán némileg kevesebb helyen esik majd (de azért ekkor sem maradnak el a zivatarok), pénteken ismét záporos-zivataros időnk lesz. Közben nyugaton már mérséklődik a felmelegedés (az ilyenkor szokásos, egyben átlagos szintre), inkább már csak a középső országrészben és keleten maradhatnak a kora nyarat idéző (25 fok feletti, de azért a 30 fokot el nem érő) hőmérsékleti csúcsértékek. A hét nagy részén amúgy is az a ritka helyzet fordul majd elő, hogy Miskolcon szinte napról napra , mint Pécsett. Hétvégén is maradhat a relatíve meleg, többé-kevésbé záporos idő: szombaton főleg nyugaton (és részben még a középső és a délkeleti országrészben) eshet, vasárnap előbb elszórtan, majd a Dunántúl déli és délnyugati, határ menti zónájában eshet: ekkor, akárcsak jövő hétfőre virradóan már egy közeledő mediterrán ciklonnak köszönhetően érkezik ide a csapadék. Ráadásul most úgy tűnik, hogy vasárnapra pár fokkal már mérséklődik a felmelegedés.

false

 

Fotó: narancs.hu

Hétfőtől-keddtől egy többnapos hűvös-nedves időszak is kinéz nekünk, a jövő hét nagy részében már nem is tér vissza a mostani kora nyári idő.

Kevésbé bizonytalan, hogy ezen a héten is a pollenjüket bőszen eregető pázsitfűfélék miatt fogunk a leggyakrabban tüsszögni – játszanak még más, némileg termetesebb növények is, mint például a továbbra is ezerrel virágzó kőrisfafélék.

Meleg május zivatarokkal

Hétfő: Zömmel napos, csupán mérsékelten gomolyfelhős idő lesz, csapadék e napon nem várható. Délután 22, 25 fokos maximumokra számíthatunk. Főleg keleten élénkebb-erősebb, a Dunántúlon inkább mérsékelt északkeleti szél fog fújni. Éjszaka északkeleten, majd hajnalban északon (így a főváros környékén) gyűlni kezd a gomolyfelhőzet és itt már kialakulnak záporok is. Hajnalra (immár csupán mérsékelt szélben) 10, 14 fokig hűl a levegő – határozottan hűvösebb lesz, mint a megelőző éjszakákon.

Kedd: Erősen gomolyfelhős, sokfelé záporos-zivataros idő lesz – még keleten várható a legtöbb napsütés (és a legkevesebb csapadék). Délután 19, 26 fokos maximumokra számíthatunk – az Észak-Alföldön lesz a legmelegebb, itt néhol 25 foknál is melegebb lesz. Inkább már csak mérsékelt északkeleti-északi szél fog fújni. Éjszakára többnyire csökken a felhőzet, gyengül a légmozgás is, ekkor már csak az Alpokalján eshet. Hajnalra 9, 14 fokig hűl a levegő.

Szerda: Kezdetben mindenhol napos idő lesz, délután főleg az ország északi felén illetve a középső harmadán, no meg délkeleten növekszik meg a gomolyos felhőzet, és elsősorban ezekben a régiókban alakulnak ki záporok, zivatarok. Délután 22, 27 fokig melegszünk – az Észak-Alföldön, Tiszántúlon és északkeleten lesz a legmelegebb. Napközben gyenge marad a légmozgás, csak a zivatarok környezetében támad fel a szél. Éjszaka már kevesebb helyen, ezúttal főleg északkeleten illetve a Tiszántúlon alakulnak ki kisebb záporok, a gyenge szélben hajnalig 12, 17 fokig hűlünk.

Csütörtök: Már délelőtt is gyűlnek a gomolyok felettünk, kisebb záporok is előfordulnak, bár ekkor még sok napsütésre is számíthatunk. Délután főleg a Dunántúlon és a dél-alföldi régióban, pláne délkeleten alakulnak ki záporok-zivatarok (az Alföld nagyobbik, északi részén és északkeleten maradhat a naposabb idő). Napközben már 22, 27 fokos maximumokra számíthatunk (ismét északkeleten, az Észak-Alföldön lesz a legmelegebb), ám zivatarok környezetében hirtelen több fokot is zuhanhat a hőmérséklet. Legfeljebb mérsékelt délies szél fog fújni. Éjszakára kezdetben csökken a felhőzet, majd éjfél után nyugat felől ismét megnövekszik, ezzel együtt főleg a  Dunántúlon mind többfelé számíthatunk záporokra-zivatarokra. Eközben a Dunántúlon hajnalra megerősödik az északnyugati szél; 13, 17 fokos minimumokat mérhetünk.

Péntek: Zömmel erősen gomolyfelhős, sokfelé csapadékos idő lesz: előbb főleg  északon, majd a délután derekén már országszerte alakulnak ki záporok-zivatarok (a legkisebb eséllyel délkeleten). Délutánra nyugatról kelet felé növekvő tendenciát mutatva 22, 28 fokig melegszik – zivatarok környezetében azonban gyorsan lehűlhet a levegő. Nyugaton kicsit élénkebb északnyugati szél fog fújni – keleten legfeljebb a zivatarok környezetében erősödhet meg az amúgy gyenge légmozgás. Éjszakára keleten csökken a felhőzet, csapadék ekkor már inkább csak  elszórtan, legfeljebb csak a Nyugat-Dunántúlon várható, hajnalra 11, 16 fokig hűlünk.

Szombat: Közepesen gomolyfelhős, de zömmel napos időben délután főleg a Dunántúlon és részben még a középső országrészben és a Dél-Alföldön alakulnak ki záporok, zivatarok (ekkor az ország északkeleti harmadában kevésbé valószínű csapadék). Délután 24, 28 fokos maximumok várhatók. Zivatarok környezetében szokás szerint gyorsan hűlhet a levegő és hirtelen szélrohamokkal is számolhatunk - de ezt leszámítva többnyire csak gyenge vagy (mint északkeleten) mérsékelt északkeleti szél fog fújni, amely itt csak estére támad fel egy időre. Éjszakára zömmel csökken a felhőzet, inkább csak a Dunántúlon várható további záporos csapadék – hajnalra 10, 15 fokig hűlünk. Közben most már kissé határozottabb keleti szél fog fújni.

Vasárnap: Inkább napos, délután kissé gomolyfelhős időben kezdetben legfeljebb elszórtan alakulnak ki záporok-zivatarok (nyugaton és a középső országrészben), majd déltől a Dunántúl déli és nyugati határ menti sávjában kiterjedtebben is eshet (máshol viszont ekkor már csak igen visszafogott konvekciót tapasztalunk). Napközben a hőmérsékleti maximumok 22 és 26 fok között alakulnak. Kezdetben mérsékelt keleti-északkeleti szél fog fújni, de délutánra északkeleten átmenetileg megélénkül a légmozgás. Éjszaka előbb délnyugaton is eláll, majd éjfél után újrakezdik a záporok, kora reggel a Dunántúl déli és nyugati részén többnyire már esni fog. Közben 10, 15 fokig csökken a hőmérséklet. Főleg északon és keleten kissé már élénkebb északkeleti-keleti szél fog fújni.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. máj. 07., 10:05
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk