Január, február, itt a nyár!

Szeszélyes, majd napos április – időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. ápr. 16., 09:04
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Néhány napig marad a záporos idő, de szerdától szinte zavartalanul napos és szinte végig az átlagnál melegebb időben bízhatunk.

Az április – sokak megelégedésére – eddig inkább az átlagnál magasabb hőmérsékletű napokat hozott, és így lesz ez a következő napokban is. Habár a hét első két napján - egy a környékünkön, tőlünk délnyugatra ügyködő mediterrán ciklonnak hála - talán kissé változatos (záporos, főleg nyugaton néhol zivataros) idő lesz, s nem is várható olyan zavartalanul napos meleg, mint mondjuk múlt hét szombatján, de panaszra ekkor sem lehet okunk, pláne, hogy a hét elején még az éjszakák is viszonylag enyhék lesznek, köszönhetően éppen a felhőknek. Szerdától pedig csapadék sem várható, még a tavaszi záporoknak is búcsút mondhatunk egy időre: jórészt derült,  az ilyenkor szokásosnál is jó pár fokkal melegebb idő lesz – viszont például a csütörtökre illetve a szombatra virradó éjszaka kissé hűvösebb lehet (mármint a hét első feléhez viszonyítva). Szerdán főleg a keleti országrészben ugyan átmenetileg élénkebb északkeleti széllel számolhatunk, de később erre sem lehet majd panaszunk.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Most úgy tűnik, ez a remek, szabadtéri programokra csábító idő marad hétvégére is, szombaton és vasárnap is zömmel a napsütésé lesz a főszerep, vasárnap délután legfeljebb északkeleten és az Alpokalján alakulnak ki záporok. A jövő hét eleje már záporosabb-zivatarosabb lesz, majd a jövő hét közepétől némi lehűlés is ígérkezik, de még erre is alszunk néhányat.

Mint sokan tapasztalhattuk, megkezdődött az idei pollenszezon, megint egyre többen tüsszögnek, ami a fékevesztett tavaszi virágzás sajnálatos mellékkövetkezménye. Leginkább nem is a mezők vagy a gyümölcsfák színpompás virágai a ludasok, hanem néhány kevésbé látványos virágzattal bíró faféle, bár ezek mit sem tehetnek arról, hogy megviselt immunrendszerünk már mindenre ugrik. Az éger, a nyár, a nyír, a kőris, a gyertyán és a fűz is virágzik ilyentájt – most éppen ezek pollenje vált ki szervezetünkből oktalan túlreakciót. Ehhez képest kisebb bosszúság, hogy vasárnap, a már említett mediterrán ciklon áramlási rendszerében, a magasban ismét nagyobb mennyiségű szaharai por érkezett a Kárpát-medencébe, amit a hétfői-keddi záporok (a múlt hétvégéhez hasonlóan) kimoshatnak a légkörből, s így eső után még piszkosabb is lehet az autó, az ablak, ne adj isten, a száradni hagyott ruha. Most még az Országos Meteorológiai Szolgálat is azt tanácsolja, hogy kedd estig senki se mosson autót vagy ablakot, mert úgy is minek.

Előbb még néhány zápor

Hétfő: Erősen gomolyfelhős idő lesz, főleg a nyugati és a középső országrészben (továbbá a Dél-Alföldön) többfelé alakulnak ki záporok. 19 és 25 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk: főleg a zavartalanabbul napos keleten, pláne az Észak-Alföldön és a Tiszántúlon mérhetünk még magasabb értékeket. Mérsékelt délkeleti szél fog fújni. Éjszaka sem tűnnek el a felhők, néhány zápor még ekkor is kialakulhat. Hajnalra is csak 9, 15 fokig hűlünk. Többnyire gyenge marad a légmozgás, legfeljebb a nyugati határszélen fújhat hajnalban kissé élénkebb északi szél.

Kedd: Keleten naposabb, főleg a Dunántúlon, a középső országrészben és az északi hegyvidéken felhősebb idő lesz - itt napközben többfelé is számíthatunk záporokra, helyenként zivatarokra is! Délután 17 és 23 fok közötti maximumokkal számolhatunk – ismét az Észak-Alföldön lesz a legmelegebb. A Dunántúlon fújhat élénkebb északi szél (kora estétől már északkeleten is feltámad az északkeleti szél. Éjszaka már jóval kevesebb helyen fog esni, hajnalra 8, 14 fokig hűl a levegő. Nyugaton és keleten is élénkebb (északkeleten néha erősebb lökésekkel kísért) északi szél fog fújni.

Szerda: Zömmel napos, legfeljebb közepesen gomoly-, illetve fátyolfelhős időnk lesz, délután 19, 22 fokos maximumokkal. Főleg az ország keleti harmadán igen élénk északkeleti szél fog fújni, de a középső és a nyugati országrészben mérsékeltebb marad az északias irányú légmozgás. Éjszakára gyengül a szél, reggelre a gyér felhőzet mellett azért már 6, 12 fokig is lehűl a levegő.

Csütörtök: Zömmel derült, napos, legfeljebb gyengén felhős időnk lesz, délután már 20, 24 fokos maximumokkal (a Kisalföldön lesz a legmelegebb). Zömmel mérsékelt északnyugati-északi szél fog fújni. Éjszaka mérséklet északias szélben, zömmel derült időben 9, 12 fokig hűlünk.

Péntek: Napos, csupán gyengén felhős idő lesz, délután 18, 23 fokig melegszik a levegő: a Kisalföldön lesz a melegebb, keleten inkább már 20 fok alatt maradunk. Legfeljebb az ország keleti harmadán fújhat élénkebb északkeleti szél, máshol csupán mérsékelt vagy gyenge légmozgást tapasztalunk. Éjszaka keleten is gyengül a szél, hajnalra 7, 13 fokig hűlünk.

Szombat: Zömmel napos idő lesz, délután már a májust idéző, 21, 25 fokos hőmérsékletekkel. Délen gyenge, északon kissé élénkebb délnyugati szél fog fújni. Éjszakára a nyugati határszélen kissé megélénkülhet az északi szél, máshol jóval visszafogottabb légmozgást tapasztalunk - hajnalra is csak 9, 13 fokig hűl le a levegő.

Vasárnap: Az ország nagyobb részén zömmel napos idő lesz, legfeljebb a szokásos gomoly- és fátyolfelhőket találjuk az égen. Délután azért északkeleten és az Alpokalján már záporokkal is számolhatunk. Délután 21, 26 fokos maximumokat mérhetünk! Legfeljebb mérsékelt északkeleti-északi szél fog fújni. Éjszakára is marad az alig felhős idő - gyenge légmozgás kíséretében, 10, 15 fokig csökken a hőmérséklet.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2018. ápr. 16., 09:04
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk