102 nap után ismét fertőzéseket jelentettek Új-Zélandon
K__AP20200420061_(1)_top_story_lead.jpg
Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök bejelenti a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések egy héttel további meghosszabbítását a kabinetülést követő sajtótájékoztatóján, Wellingtonban 2020. április 20-án.

102 nap után ismét fertőzéseket jelentettek Új-Zélandon

  • MTI
  • 2020. augusztus 11.

Katasztrófa

Négy új koronavírus-fertőzést regisztráltak Új-Zélandon kedden. Több mint száz nap óta ezek az első, közösségen belüli fertőzések.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök újságíróknak azt mondta, noha az esetek egyetlen, aucklandi család tagjaira korlátozódnak, több munkahely is érintett.

„Noha mind nagyon keményen dolgoztunk rajta, hogy megelőzzük ezt, nem zártuk ki a lehetőségét, és fel vagyunk rá készülve“, szögezte le Ardern.

Ashley Bloomfield új-zélandi egészségügyi főigazgató úgy vélte, elkerülhetetlen volt az újabb helyi fertőzések felbukkanása.

Az Aucklandben élőket arra kérték, szerdától maradjanak otthon, az iskolákat pedig három napra bezárják.

Egyelőre nem tudni, honnan indult a fertőzés.

Új-Zélandon vasárnap 23 aktív fertőzöttet tartottak nyilván, mindegyiküket a határon szűrték ki és így el lettek különítve.

Az ország március 25-én országos karantént vezetett be, az üzleteket, iskolákat bezárták, az embereket pedig otthonmaradásra szólították fel, a szigetország március 29-én lezárta a határait a külföldiek előtt, csak a tartózkodási engedéllyel rendelkezők és az új-zélandiak utazhattak be. Öt héttel később óvatosan elkezdték feloldani a szigorításokat. Mostanra lényegében csak a határzár maradt érvényben.

Figyelmébe ajánljuk