A Johnson & Johnson elhalasztja az Európai Unióba szánt vakcinák szállítását

  • narancs.hu
  • 2021. április 13.

Katasztrófa

Magyarországon a tervek szerint a jövő héttől oltanak a kedden érkezett vakcinákkal.

Elhalasztja az Európába szánt vakcinája szállítását a Johnson & Johnson, miután az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) ajánlást adott ki arról, hogy elővigyázatosságból függesszék fel az alkalmazását, írja a hvg.hu a cég által kiadott közleményre hivatkozva.

A Johnson & Johnson közölte: eddig 6,8 millió embernek adták be az oltóanyagot az Egyesült Államokban, közülük hat embernél ritka vérrögképződést alakult ki az oltás után két héten belül. Ezért az FDA mellett az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) is azt kéri a szövetségi államoktól, hogy biztonsági okokból függesszék fel az oltóanyag használatát.

A vállalat közleménye szerint első számú prioritásuk a termékeiket használó emberek biztonsága és jóléte. Az európai hatóságokkal is kapcsolatban állnak az esetek kivizsgálása érdekében és úgy döntöttek, hogy elhalasztják az Európai Unióba szánt vakcinák szállítását.

Ahogy azt mi is megírtuk, kedden a szövetségi egészségügyi hatóságok a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájával való oltás felfüggesztésére szólítottak fel az Egyesült Államokban, miután az országban hat páciensnél ritka vérrögképződési rendellenesség alakult ki. A rendellenesség az oltás után két héten belül alakult ki, és mind a hat páciens 18 és 48 év közti nő volt, egy közülük meghalt, egy másik nő pedig súlyos állapotban került kórházba. 

A CDC és az FDA ennek ellenére közös nyilatkozatban azt javasolta, hogy óvatosságból függesszék fel a vakcina alkalmazását, bár a jelentkező mellékhatások nagyon ritkák. A két hatóság mindenesetre közösen fogja vizsgálni a kapcsolatot a vakcina és a jelentkező rendellenesség között, hogy megállapítsák, engedélyezik-e a további használatot

A Johnson & Johnson vakcináját mindeddig nem alkalmazták Magyarországon, de éppen kedden érkezett belőle az első szállítmány, amely összesen 28 800 embernek elegendő vakcinát tartalmaz.

A hvg.hu ezért kérdéseket küldött az Operatív Törzsnek arról, hogy tervezik-e elhalasztani a kedden Magyarországra érkezett 28 ezer Janssen-vakcina felhasználását. Azt a választ kapták, hogy:

„Mivel az Európai Ügynökség engedélyezte, a Janssen szállítása csak most kezdődött Európában, Magyarországra ma 28 800 adag vakcina érkezett, amellyel a terv szerint elsőként a kistelepülésekre küldött oltóbuszokon kezdenek oltani a jövő héttől. A magyar hatóságok természetesen várják az Európai Gyógyszeripari Ügynökség (EMA) állásfoglalását a vakcináról.”

Figyelmébe ajánljuk