Amerikában felfüggesztik a Johnson & Johnson vakcinájának használatát

  • narancs.hu
  • 2021. április 13.

Tudomány

Hat páciensnél ritka vérrögképződés lépett fel. Magyarországra épp ma érkezett belőle. 

Kedden a szövetségi egészségügyi hatóságok a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájával való oltás felfüggesztésére szólítottak fel az Egyesült Államokban, miután az országban hat páciensnél ritka vérrögképződési rendellenesség alakult ki - írja a New York Times

A rendellenesség az oltás után két héten belül alakult ki, és

mind a hat páciens 18 és 48 év közti nő volt, egy közülük meghalt, egy másik nő pedig súlyos állapotban került kórházba. 

A lap emlékeztet rá, hogy az Egyesült Államokban eddig közel 7 millióan kapták meg a Johnson & Johnson vakcináját, és mintegy 9 millió további dózist szállítottak az országba. 

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) és a helyi élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA) ennek ellenére közös nyilatkozatban azt javasolta, hogy óvatosságból függesszék fel a vakcina alkalmazását, bár a jelentkező mellékhatások nagyon ritkák. A két hatóság mindenesetre közösen fogja vizsgálni a kapcsolatot a vakcina és a jelentkező rendellenesség között, hogy megállapítsák, engedélyezik-e a további használatot. 

Hasonló aggályok merültek fel korábban az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban is, több ország is leállította a használatát, legutóbb pedig az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azt közölte, hogy lehetséges az összefüggés a vérrögképződés és a vakcináció között. Magyarországon azonban egyelőre folytatják az oltást az AstraZenecával is. 

A Johnson & Johnson vakcináját mindeddig nem alkalmazták Magyarországon, de

éppen kedden érkezett belőle az első szállítmány, amely összesen 28 800 embernek elegendő vakcinát tartalmaz. 

Figyelmébe ajánljuk