A legrosszabb forgatókönyvre is próbálnak felkészülni

  • narancs.hu
  • 2020. április 15.

Katasztrófa

Kapacitásnövelés a Budapesti Temetkezési Intézetnél.

Több mint kétszeresére emelte halotthűtő kapacitását a Budapesti Temetkezési Intézet a pandémiás helyzetre hivatkozva - írja a Népszava.

A külföldi járványhelyzetet figyelve az illetékesek szerint a legrosszabb helyzetre is készülni kell, bár Magyarországon a halálesetek száma szerencsére még messziről sem közelíti meg a gócpontnak számító országokét. Mivel azonban ezeken a helyeken a temetők telítődése is komoly problémát okoz, ezért - a járvány esetleges berobbanására való felkészüléshez - a fővárosi önkormányzat előre felmérte a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. halotthűtő- és hamvasztási (krematóriumi) kapacitásait.

A Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) Zrt. a Főpolgármesteri Hivatallal szoros együttműködve készítik elő a kapacitásnövelést: ennek keretében a fővárosi temetők halotthűtőinek kapacitása több, mint kétszeresére növekszik. A fővárosi temetkezési cég Népszavának küldött adatai alapján (az eddigi 250 helyett) szerdától összesen 592 halott hűtésére lesz elegendő kapacitás Budapesten. (Bővítették a Csömöri hamvasztóüzem és az Új Köztemető hűtőit, ami együtt 413 férőhelyet jelent, míg a többi temetőben további 179 helyet készítenek elő - teszik hozzá.)

A hamvasztási kapacitás növelése azonban nem tehető meg ilyen mértékben, ahogy írják a fővárosi hamvasztások száma átlagosan 150 lehetne hetente, de veszélyhelyzetben sem növekedhet 280 fölé. Budapesten csak a csömöri sírkert hamvasztóüzemében végeznek hamvasztást, ez az ottani magántemető része; illetve Budafokon működik még egy, magántulajdonú hamvasztó.  A Kozma utcai krematíórium bezárása óta önkormányzati tulajdonú hamvasztó nincs Budapesten.

Jelenleg a kijárási korlátozások értelmében temetés csak  szűk családi körben tartható. A koronavírus-járvány miatt pedig halottszállítási és temetkezési protokollként a fertőző betegségben elhunytakra vonatkozó általános rendelkezések érvényesek.

Horváth József, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke a Népszava kérdésére elmondta, hogy 200 temetkezési szolgáltató és a 17 hamvasztóüzem számára kértek segítséget az operatív törzstől egyszer használatos védőruha, védőszemüveg, ffp3 maszk, pvc-be mártott kesztyű, lábzsák, valamint kézfertőtlenítő beszerzéséhez térítés ellenében.

Figyelmébe ajánljuk