Civil összefogás a szegregátumok lakóiért

  • narancs.hu
  • 2020. április 15.

Katasztrófa

Azok is adakoznak, akiknek maguknak is bizonytalanná válhat az egzisztenciája.

Az aHang kampányplatform a Civil Kollégium Alapítvány és az Esély Labor Egyesület 12 település legszegényebb lakói számára kezdett gyűjtésbe: öt óra alatt 4 millió forintot, hat nap alatt 13 millió forintot gyűjtöttek össze - adták ki közleményükben a "Még egy falat adománygyűjtő" kampány szervezői.

"A drámai előrejelzésekben, a riasztó grafikonokon nem szerepelnek azok a leendő áldozatok, akik a járvány hatásainak következtében veszthetik életüket. Akik szépen lassan éhen halnak, vagy a tartós éhezés nyomán gyógyíthatatlan betegségeket szereznek” - írták levelükben a szervezők, válaszul pedig pár óra leforgása alatt 4 millió forintot utaltak a szervezeteknek.

A Civil Kollégium Alapítvány (CKA) és az Esély Labor Egyesület (ELE) terepen dolgozó munkatársai, érintett közösségszervezői is hetek óta küldik a jelzéseket, megrendítő történeteket, és várják azt, hogy valami történjen a szegregátumokban, amelyek lakói borzasztó állapotban “készülnek” a járvány megérkezésére. Alkalmi munkájukat az elsők között vesztették el, tartalékaik nincsenek, a telepi boltok bezártak vagy megemelték az áraikat, nagyobb, olcsóbb üzletekbe nincs lehetőségük eljutni. Még a háziorvost sem tudják felhívni, ha észlelik magukon a betegség tüneteit, hiszen elfogytak az egységek a telefonokról - részletezik.

A Még egy falat kampány keretében, a CKA és az ELE motiválására tehát szabolcsi, nógrádi, borsodi és baranyai falvakba érkeznek meg az adományok az elkövetkezendő pár hétben, körülbelül 500 család jut majd így pár hétre elegendő élelmiszerhez és tisztítószerhez. A szervezetek szakmai okokból nem hozzák nyilvánosságra a települések nevét, az osztásokról azonban minden esetben tájékoztatják majd az adományozókat - emelik ki.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a gyűjtés a hatodik napon 13 millió forintnál jár és még két hétig folytatódik.

A Narancs.hu hétfőn írt arról, hogy a koronavírus minden társadalmi rétegnél másképp érezteti a hatását: a legszegényebbek például elveszítették az alkalmi munkájukat, a romatelepeken a kisboltokban felment a termékek ára. Az éhezés egyelőre nagyobb fenyegetettséget jelent számukra, mint a járvány.

„Jobban félünk az éhségtől, mint a járványtól, mert az hamarabb ide fog érni!"

A koronavírus minden társadalmi rétegnél másképp érezteti a hatását: a legszegényebbek például elveszítették az alkalmi munkájukat, a romatelepeken a kisboltokban felment a termékek ára. Az éhezés egyelőre nagyobb fenyegetettséget jelent számukra, mint a járvány. „Nálunk nincs jele a járványnak, inkább a félelem, a stressz és a szorongás látszik az embereken.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!