Egyre nagyobb arányban fertőződnek meg koronavírussal a 40 év alattiak Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 10.

Katasztrófa

A Semmelweis Egyetem szerint az érintettek közül sokan jártak külföldön, vagy találkoztak olyanokkal, akik külföldi utazásból tértek haza. Továbbra sem javasolják a külföldi utazást.

A koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált magyarok közül egyre nagyobb százalékot tesz ki a 40 év alattiak korosztálya. A Semmelweis Egyetem friss közleménye szerint júliusban az érintettek 44 százaléka tartozott ebbe a csoportba, míg április-májusban csak 15-20 százalék.

Júniusban a 60 éves vagy a náluk idősebbek körében jelentősen csökkent a fertőzések száma. Júliusban már csak 63 fertőzöttet észleltek ebből a korosztályból. Ezzel a leginkább veszélyeztetett korosztály aránya az összes fertőzött közül az eddigi legalacsonyabb, mindössze 17 százalékos volt.

false

 

Fotó: Semmelweis Egyetem

Az intézmény közlése szerint a fiatalabbak betegséglefolyása jellemzően kedvezőbb, és bár az ő szervezetüket is megviseli a vírus, ritkábban van szükségük kórházi ellátásra.

A tájékoztatás szerint a fertőzöttek közül sokan jártak külföldön közvetlenül a megbetegedésük előtt, vagy találkoztak olyan rokonukkal, barátjukkal, vagy kollégájukkal, aki külföldi utazásból tértek haza. Ez az egyik fő oka annak, hogy Magyarországon jelenleg az aktívabb korosztály körében terjed a vírus.

A Semmelweis Egyetem továbbra sem javasolja a külföldi utazást, de aki mégis így tesz, annak azt tanácsolják, kövesse az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjában gyűjtött, feldolgozott és teljesen nyilvános adatokat, mert még a zöld jelzéssel bíró országokon belül is nagy régiónkénti eltérések lehetnek.

Emlékeztetnek, „ne felejtsük el, hogy a maszk használata zárt térben vagy nagyobb tömegben, és a rendszeres kézmosás továbbra is a legfontosabb óvintézkedések a vírus terjedésének megelőzésében”.

Figyelmébe ajánljuk