Elbúcsúzott az operatív törzs, ezentúl a járványadatokat sem közlik majd naponta

  • narancs.hu
  • 2021. június 11.

Katasztrófa

Csak hétköznap teszik közzé a számokat.

A ma pénteki volt az utolsó sajtótájékoztatója az operatív törzsnek, ezt Kiss Róbert rendőr alezredes jelentette be.

Ezt azzal indokolták, hogy vége van a járványnak, letörtük a harmadik hullámot is, így nem szükségesek a napi tájékoztatók. Ráadásul ezentúl a koronavírussal kapcsolatos adatokat is csak hétköznapokon fogják kiadni, hétvégén nem fogják közölni ezeket.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy az újabb szabálymódosítások lehetővé teszik, hogy már falunapokat is tartsanak, ezeken egy időben 1 500 ember tartózkodhat akár védettségi igazolvány nélkül is. Zenés-táncos rendezvényeket is lehet már tartani, ezeket azonban csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják.

Galgóczi Ágnes kifejtette, hogy a koronavírus örökítőanyagának a szennyvízben mért koncentrációja is a 2020 nyári értékre csökkent, ám hozzátette: valószínű, hogy a koronavírus szezonális járványként még jelentkezni fog, ellene az egyetlen hatékony megoldás az oltás beadatása.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.