Finnországban a nyérceket is beoltják

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. szeptember 30.

Katasztrófa

Dániában és Hollandiában elaltatták az állatokat, a finnek kísérleti vakcinával próbálják védeni őket a koronavírustól.

 

Finnországban az európai uniós tagországok közül elsőként beoltják a koronavírus ellen a nyérceket –jelentette be csütörtökön Marja Tiura, a Szőrmeállat Tenyésztők Finnországi Szövetségének (FIFUR) elnöke.

A szervezetnek a Finn Élelmiszerügyi Hivatal megadta az engedélyt a nyércek beoltására. A vakcinát a FIFUR a Helsinki Egyetem kutatóival közösen fejlesztett ki. A FurcoVac nevű vakcina kísérleti szer, amely megfelel a hasonló gyógyászati készítményekkel szemben a hatóságok által megszabott követelményeknek.

A védőoltás kifejlesztését 2020 őszén kezdték el az egyetem laboratóriumában és az egyik finn nyestfarmon, a szer pedig megfelelő immunválaszt váltott ki.

Dániától és Hollandiától eltérően, ahol az állatok többségét elaltatták, Finnországban eddig nem fordult elő, hogy valaki nyércektől kapta volna el a koronavírus-fertőzést – legalábbis ilyen esetet eddig nem jelentettek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk