Jakab Ferenc: 100 százalék, hogy megjelenik az omikron variáns Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2021. november 29.

Katasztrófa

„Ez nem azt jelenti, hogy tömeges fertőzést is fog okozni, ha idejében lépünk.”

Száz százalék, hogy megjelenik az omikron variáns Magyarországonjelentette ki Jakab Ferenc virológus az ATV Heti Napló című műsorában. „Ez nem azt jelenti, hogy tömeges fertőzést is fog okozni, ha idejében lépünk és vizsgáljuk a hazai vírusok genetikai szerkezetét, ez talán még extrémebben fontos, mint bármikor” – tette hozzá a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.

A virológus azt is mondta, hogy a járványügynek most a variánsok vizsgálata a feladata. A Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap azt közölte, hogy az új mutáció egyelőre még nem jelent meg Magyarországon.

Jakab Ferenc úgy fogalmazott:

Előre meg lehetett jósolni, hogy azokon a területeken fog kialakulni egy ilyen súlyos és több régiót érintő mutáció, ahol alacsony az átoltottság, tehát a vírus tulajdonképpen korlátlanul tud replikálódni. Ez is történt.”

A virológus reagált arra az oltástagadók között terjedő kérdésre is, miért oltanak a koronavírus okozta betegség ellen a járvány közepén. Mint mondta, vannak olyan vírusok, amelyek esetében nem szabad oltani, ha az előtt vagy után valószínűsíthető a fertőzés, a koronavírus azonban nem ilyen. A mutáció és a variánsok kialakulása nem az oltások miatt jelenik meg – hangsúlyozta.

Jakab Ferenc kiemelte: a leghatékonyabb fegyver a vírus ellen a védőoltás. Ennek a beadatásával, a maszkhordással és a távolságtartással lehet véget vetni a járványnak. „Fel kell zárkóztatni a fejlődő országokat is, mert amíg náluk azt az átoltottsági szintet nem érjük el, mindig újabb és újabb variánsok fognak megérkezni. A légi közlekedés miatt pedig pillanatok alatt Amerikába és Európába fogják ezeket hozni.”

(ATV)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk