Koronavírussal fertőződött egy érdi idősek otthona lakója, karanténba zártak mindnekit az intézményben

  • narancs.hu
  • 2020. március 30.

Katasztrófa

90 főt érint a karantén, mind a veszélyeztetett korosztályba tartoznak.

Az érdi Szent József Idősek Otthona valamennyi lakójának járványügyi elkülönítését rendelték el pénteken a 24.hu értesülései szerint.

Az Érden található idősek otthona a Betegápoló Irgalmasrend fenntartásában működik. Most összesen 90 embert helyeztek egyszerre karanténba, ráadásul ők a veszélyeztetett korosztályba tartoznak.

A 24.hu információi szerint az intézkedésre azért volt szükség, mert az egyik idős lakónál a múlt hét folyamán pozitív lett a koronavírus-teszt eredménye, a lappangási időszak alatt viszont a lakók még szoros kontaktusba kerülhettek a beteggek, így akár meg is fertőződhettek.

A járási tiszti orvos rendelkezése szerint a lakók április 6-ig nem hagyhatják el a szobájukat. (Kijárási és látogatási tilalom már eddig is érvényben volt.) Az otthon dolgozóinak előírták, hogy kizárólag egyéni védőfelszerelésben végezhetnek munkát az intézményben, és a lakók evőeszközeit, textíliáit is szigorúan elkülönítve kell kezelniük.

Az intézményt vezető Kövér Mária nem kívánt nyilatkozni, csupán annyit mondott a lapnak, hogy a lakók és dolgozók tesztelése folyamatban van. Csőzik László, Érd polgármestere a 24.hu-nak azt mondta, tud az irgalmasrendi otthonban elrendelt intézkedésről, az önkormányzati fenntartású szociális gondozási központ idősotthonában pedig már korábban elrendelte, hogy a veszélyhelyzet idejére az ottani munkatársak beköltözzenek az intézménybe, hogy ehhez hasonló helyzetek elkerülhetőek legyenek.

Figyelmébe ajánljuk