Koronavírussal fertőződött egy érdi idősek otthona lakója, karanténba zártak mindnekit az intézményben

  • narancs.hu
  • 2020. március 30.

Katasztrófa

90 főt érint a karantén, mind a veszélyeztetett korosztályba tartoznak.

Az érdi Szent József Idősek Otthona valamennyi lakójának járványügyi elkülönítését rendelték el pénteken a 24.hu értesülései szerint.

Az Érden található idősek otthona a Betegápoló Irgalmasrend fenntartásában működik. Most összesen 90 embert helyeztek egyszerre karanténba, ráadásul ők a veszélyeztetett korosztályba tartoznak.

A 24.hu információi szerint az intézkedésre azért volt szükség, mert az egyik idős lakónál a múlt hét folyamán pozitív lett a koronavírus-teszt eredménye, a lappangási időszak alatt viszont a lakók még szoros kontaktusba kerülhettek a beteggek, így akár meg is fertőződhettek.

A járási tiszti orvos rendelkezése szerint a lakók április 6-ig nem hagyhatják el a szobájukat. (Kijárási és látogatási tilalom már eddig is érvényben volt.) Az otthon dolgozóinak előírták, hogy kizárólag egyéni védőfelszerelésben végezhetnek munkát az intézményben, és a lakók evőeszközeit, textíliáit is szigorúan elkülönítve kell kezelniük.

Az intézményt vezető Kövér Mária nem kívánt nyilatkozni, csupán annyit mondott a lapnak, hogy a lakók és dolgozók tesztelése folyamatban van. Csőzik László, Érd polgármestere a 24.hu-nak azt mondta, tud az irgalmasrendi otthonban elrendelt intézkedésről, az önkormányzati fenntartású szociális gondozási központ idősotthonában pedig már korábban elrendelte, hogy a veszélyhelyzet idejére az ottani munkatársak beköltözzenek az intézménybe, hogy ehhez hasonló helyzetek elkerülhetőek legyenek.

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.