Kemenesi Gábor: "Én használok maszkot és mindenki mást is erre buzdítok"

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 19.

Katasztrófa

A szakértő hangsúlyozza, hogy a járványügyi hatóságok továbbra is maszkot és távolságtartást javasolnak.

Kemenesi Gábor virológus vasárnapi Facebook-posztjában hosszan írt arról, hogy a maszkhasználat és a távolságtartás az oltások mellett sem lenne elhanyagolható.

Ahogy írja, a Delta variáns terjedése óta már közismertté vált az a tudományos tény, hogy az oltással élők is képesek elkapni, illetve bizonyos fokig tovább is adni a vírust. Hangsúlyozza, hogy ettől még a súlyos megbetegedéstől és kórházi kezeléstől még kiválóan védenek a vakcinák. Így ez azt is jelenti, hogy az oltással nem élők, vagy a fokozottan veszélyeztetettek, illetve azok, akiknél életkoruk vagy immunállapotuk miatt hamarabb csökken a védelem.

"Éppen emiatt, hogy van még kit megvédenünk a kórházba kerüléstől, az amerikai (CDC) és európai járványügyi hatóság (ECDC) is a vakcinákon túl, továbbra is javasolja a távolságtartás-maszk-légzési/kézhigiénia hármasának alkalmazását."

Kemenesi idézi, hogy ECDC dokumentuma szerint például milyen helyzetekben lehet eltekinteni a maszktól és hogy milyen helyzetekben ajánlott mégis hordanunk:

  • amennyiben olyan helyzetben találkozunk, ahol mindenki egészséges és megfelelő vakcinálási soron is átesett, úgy ez tekinthető a legbiztonságosabb forgatókönyvnek, nem feltétlenül szükséges a maszk és távolságtartás.
  • A maszk és távolságtartás ajánlott minden olyan esetben, ahol vakcinával élők és nem élők találkoznak egymással, ha veszélyeztetettnek minősülő emberek is jelen vannak, vagy amennyiben veszélyesnek minősülő vírusvariáns terjed (mint most is).
  • A maszk és a távolságtartás továbbra is fontos a közösségi terekben (pl: közlekedés) és nagy gyülekezések alkalmával (szuperterjesztési esemény veszélye miatt – ekkor egy eseményhez köthetően egy-egy fertőzöttnek az átlagoshoz képest sokkal több továbbadásra van esélye).

 

 
Kemenesi Gábor, virológus.
 

 

Kemenesi hangsúlyozza, hogy a vakcina valóban az első és legfontosabb védelmi vonalunkat jelenti, de önmagában olyan törékeny eredményt jelent a járványban, amit óvni kell.

"Amíg a világ döntő részén, az alacsony oltottságú országokban újabb és újabb variánsok születnek, a vakcinák által nyújtott védelem bármikor tovább csökkenhet. Így nagyon fontos megértenünk. A maszk és távolságtartás így nem csupán a vírus ellen védtelen embertársainkat védi, hanem továbbra is egy nagyon fontos és jól működő eszközünk a járvány fékezésére, amelyre folyamatosan szükség van – a járványnak mindaddig nincs vége, ameddig mindenhol nincs vége" - írja. Hozzáteszi:

"Én használok maszkot és mindenki mást is erre buzdítok, a tudomány eredményeire alapozott szakmai álláspont jelenleg ez."

Arról, hogy vajon meddig kell ezt a helyzetet fenntartani azt írja, hogy a járvány sajnos addig tart amíg a bolygón képes még immunitással nem rendelkező társadalmakban komoly gócpontokat kialakítani. Az ilyen helyeken alakulnak ki a legnagyobb eséllyel új variánsok, melyek a vakcinált társadalmak védelmét is képesek lehetnek rontani. Így egyfajta egyensúly csak akkor álhat be, ha a világ nagy része már immunizálódott.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk