Kevés az információ, a háziorvosok nem tudják, milyen vakcinát rendeljenek a harmadik oltáshoz

  • narancs.hu
  • 2021. július 27.

Katasztrófa

Rendelni kell, de egyelőre nem tudni, ki, hol milyen vakcináért jelentkezhet.

Az utolsó pillanatra hagyja a kormányzat a háziorvosok és a lakosság tájékoztatását a harmadik oltás módjáról. Hétfő este, azaz hat nappal az újabb oltási kör kezdete előtt sem voltak még ismertek a vonatkozó szabályok, az például, hogy ki, hol milyen vakcináért jelentkezhet. Több orvosnak viszont már azelőtt rendelnie kellett vakcinát, hogy tudta volna, kinek és mi alapján kell választania – erről ír a Népszava.

Ahogy arról néhány napja mi is beszámoltunk, Orbán Viktor bejelentette, hogy augusztus 1-től elérhető lesz a harmadik oltás azoknak, akik akarják és már eltelt 4 hónap a második oltásuk óta. A vakcina típusáról az oltást kérő háziorvosa dönt majd, oltási sorrend a harmadik oltások esetén nem lesz.

A Népszava információi szerint a betegek majd az elektronikus szolgáltatási tér időpont foglaló rendszerén keresztül jelentkezhetnek az oltásért, de erről még semmilyen tájékoztató nem jelent meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kedd reggeli közleménye szerint a harmadik oltás beadásának eljárásrendjét a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészégügyi Intézet, a Dél-pesti Centrumkórház, az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet szakmai vezetői, virológusai, a Szakmai Kollégiumi Tagozat képviselői egyhangúan határozták meg. Mint írják, az EMMI az előkészített szakmai javaslatot az Operatív Törzs részére átküldte, majd a Kormány elé terjeszti. 

A lap úgy tudja, hogy a praxisok hetente jelezhetik a vakcinaigényüket a kormányhivatalokban működő oltási munkacsoportoknak, ezek a testületek osztják majd ki a szükséges mennyiséget a körzetekben. A fővárosban például már e hét közepéig kell jelezniük a háziorvosoknak, hogy az augusztus első hetében beadandó oltásokhoz mennyi és milyen vakcinákat kérnek. Egy háziorvos úgy nyilatkozott: fogalma sincs, hogy mit írjon a megrendelőlapra, miután az eljárásrend hiányában, a betegek sem tudnak jelentkezni.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk