Koronavírus: 1311 új fertőzöttet regisztráltak

 • narancs.hu
 • 2021.01.22 08:50

Katasztrófa

98-an elhunytak. A kórházi kezelésre szorulók száma 4000 alá csökkent.

1311 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 356 973 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írja a koronavirus.gov.hu.  Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 811 főre emelkedett.

 • A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 237 362 fő,
 • az aktív fertőzöttek száma 107 800 főre csökkent.
 • 3959 koronavírusos beteget ápolnak kórházban,
 • közülük 274-en vannak lélegeztetőgépen.
 • Eddig 138 983 fő kapott oltást,
 • közülük 5815 fő már a második oltását is megkapta.
 • Jelenleg 55 óvodában egy-egy csoportot érintően (2%), 28 óvodában (1%) és 16 általános iskolában (0,6%) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 92 általános iskolában egy-két osztályt (3,6%) és 8 általános iskolában (0,3%) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A szerdán érkezett vakcinaszállítmány közel 36 ezer ember oltására elég, a következő szállítmány csak jövő héten érkezik. 

A közleményben kiemelik, hogy a kormány lassúnak és kevésnek tartja a Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzést és szállítást.  Hozzáteszik, hogy ezért kínai és orosz vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása. 

Szijjártó Péter külügyminiszter ma Oroszországban tárgyal a magyar hatóság által már engedélyezett orosz vakcina beszerzésről. 

Amint azt írják, Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. A két gyártótól eddig összesen 165 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (5 db Pfizer-szállítmány és 1 db Moderna-szállítmány).

Az oltási sorrendről azt írják:

 • Az oltási rendben elsők az egészségügyi dolgozók.
 • A második körben az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása  kezdődött meg. (Eddig összesen 10 ezer idősotthonban lakót és dolgozót oltottak már be.) Nagyon sok szociális intézmény még hátravan, az oltás ütemét itt is  a rendelkezésre álló vakcina határozza meg.
 • A harmadik körben a védőoltásra jelentkezett 89 év felettiek következnek. (Őket háziorvosok vagy oltócsapatok fogjákk beoltani akár a saját otthonukban.)

Hozzáteszik: "a védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni", illetve azt is, hogy "a magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma. Ezért a jelenlegi védelmi intézekedések fenntartása és betartása továbbra is fontos." 

Neked ajánljuk