Koronavírus: Olaszországban egyre többen szegik meg az óvintézkedéseket

  • narancs.hu
  • 2020. március 17.

Katasztrófa

Úgy tűnik, az olaszok nagyon nehezen viselik az otthon ülést.

Az első napok "engedelmessége" után egyre többen megszegik az új típusú koronavírus-fertőzés miatt bevezetett óvintézkedéseket az olasz belügyminisztérium kedden közölt adatai szerint.

Az országos szintű mozgáskorlátozás egy héttel ezelőtti bevezetése óta az olaszok egyre nehezebben viselik a "ne mozdulj ki otthonról!" hatósági felszólítást. Ennek értelmében csak az hagyhatja el otthonát, aki munkavégzésből, egészségügyi okból, bevásárlás miatt vagy más súlyos indokból kényszerül erre.

Koronavírus: lezárják egész Olaszországot

A bejelentés értelmében az intézkedések 60 millió emberre vonatkoznak. Egész Olaszországban életbe léptették a vasárnap elsőként az északi Lombardia tartományban és további 15 városban elrendelt intézkedéseket, amelyek minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, a lakóterületet csak engedéllyel lehet elhagyni Giuseppe Conte olasz miniszterelnök hétfő esti bejelentése szerint.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint vasárnapról hétfőre 13,5 százalékkal emelkedett az intézkedéseket megszegők aránya. Hétfőn egész Olaszországban 7890 személy ellen tettek feljelentést, mivel az engedélyezett indok nélkül tartózkodott az utcán vagy utazott.  Hétfőn több mint 172 ezer személyt ellenőriztek: volt, aki hamis nyilatkozattal igyekezett igazolni mozgását. Több mint 92 ezer kereskedelmi egységet is ellenőriztek, és 217 esetben tettek feljelentést, mivel az üzlet engedély nélkül tartott nyitva, vagy nem felelt meg a hatályos egészségügyi előírásoknak.

Attilio Fontana a legtöbb fertőzöttet regisztráló Lombardia tartomány elnöke szerint az óvintézkedések első napjaiban az olaszok félelmükben betartották az előírásokat, de mostanra "belefáradtak, megunták és azt hiszik, már túl vagyunk rajta". Ezért véleménye szerint fokozni kell az óvintézkedéseket.

Ezzel egy időben újabb formanyomtatványt közöltek az olasz belügyminisztérium honlapján, amelyet kitöltve az olaszoknak minden egyes mozgás esetén magukkal kell hordani:  a korábbi változathoz képest már azt is igazolni kell, hogy a személy nem tartózkodik karanténban. Mint kiderült, sokan elhagyták lakásukat annak ellenére, hogy lázzal vagy enyhe tünetekkel házi karanténba helyezték őket.

A Corriere della Sera milánói napilap tudósítása szerint a metró kora reggeli járatain "tömegek" utaznak. A római Il Messaggero szerint ugyanez a helyzet az ingázók Rómába tartó vonatain is.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.