Koronavírus: bezárják a budapesti játszótereket

  • narancs.hu
  • 2020. március 17.

Katasztrófa

Mert az ottani játékok felületén is életképes a vírus.

Bezárják a budapesti játszótereket a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester keddi online sajtótájékoztatóján. Mivel nem minden játszótér zárható, a szülőket arra kérik, ne vigyék játszótérre a gyerekeiket.

Karácsony egyeztetett a kerületekkel és arra a közös álláspontra jutottak, hogy nem lenne jó ötlet ingyenessé tenni most a fővárosi parkolást, hiába van kevesebb autó az utakon, parkolóhely ugyanannyi van. Ezzel a lépéssel akadályoznák azt, hogy a közterületeken rövidebb ideig lehessen megállni, ezzel pedig nehezítenék az egészségi szolgáltatókat és a közrendet fenntartók munkáját. Ugyanakkor fontolóra veszik, hogy az egészségügyben vagy más, most különösen fontos közérdeket szolgáló dolgozóknak ingyenes parkolást biztosítsanak.

Csütörtök hajnaltól - mivel jelentős mértékben csökkent a tömegközlekedést használók aránya - a fővárosi közösségi közlekedés járatai átállnak a nyári iskolaszüneti menetrendre - közölte.

Karácsony Gergely azt mondta, a kerületi vezetőkkel egyeztetve az a benyomásuk, hogy "nem elégséges az információáramlás a központi kormányzat és az önkormányzatok között". Éppen ezért nem tud megnyugtató választ adni arra, hogy kapnak-e védőfelszerelést a kerületi egészségügyi és a szociális dolgozók. A főváros azt kéri, hogy biztosítsák ezeknek az embereknek a védőfelszereléseket - mondta.

Ezenkívül Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes elmondta, hogy minden kerületben lesz ügyeletes konyha, amely kiszolgálja az étkezésre szorulókat. Az igényeket a kerületi önkormányzatok, illetve a tankerületi vezetők mérik fel. Ez elsősorban azokat a gyermekeket érinti, akik eddig is kedvezményes iskolai étkezésben részesültek.

A főpolgármester-helyettes továbbá beszélt arról is, hogy két önkormányzati cég (rendészeti igazgatóság és kéményseprők) harminc autót bocsát sofőrrel együtt a kerületek rendelkezésére, hogy az így segítsenek be az idősek ellátásban.

Koronavírus: Bezárják a múzeumokat és a könyvárakat is Budapesten

Új intézkedéseket jelentettek be a koronavírussal kapcsolatban. Csütörtök reggel az Operatív Törzs tárgyalt a fővárossal, ennek eredményeképpen Karácsony Gergely főpolgármester a következő új intézkedéseket jelentette be: Megszüntetik a buszvezetőknél történő jegyárusítást, a jövőben csak automatából lehet jegyet venni. Minden fővárosi fenntartású múzeum és könyvtár be fog zárni.

Figyelmébe ajánljuk