Először sikerült izolálni a koronavírust Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2020. március 17.

Katasztrófa

Így lehetőség nyílik a hazai vakcina fejlesztésére és a vírus megismerésére is. Több ezer, Nyugat-Európából hazatérő román és bolgár állampolgár torlódott fel kedden az osztrák-magyar határon Hegyeshalomnál, ők éjszaka egy tranztiútvonalon utazhatnak át az országon.

Mint arról a hétfői nap során már az országos tisztifőorvos beszámolt, új szakaszába lépett a koronavírus terjedése és a járvány elleni védekezés Magyarországon. Megjelentek az újabb korlátozó rendelkezések.

Lakatos Tibor az operatív törzs vezetője a keddi sajtótájékoztatón a hétfői rendelkezések felidézése mellett elmondta, több ezer, Nyugat-Európából hazatérő román és bolgár állampolgár torlódott fel kedden az osztrák-magyar határon Hegyeshalomnál, mert a kormány hétfői döntése miatt Magyarországra a koronavírus-járvány okán már nem léphetnek be külföldiek. A  korlátozás csak a személyforgalomra vonatkozik.

Annak érdekében, hogy a torlódás megszűnjön, „a ma éjszaka folyamán egyszeri átutazást tesznek lehetővé” a román és bolgár állampolgároknak Magyarországon, egy kijelölt tranzitútvonalon.

A művelet részleteiről megállapodtak az érintett országok rendőrfőkapitányai. Minderre azért is volt szükség a jelentős számú átutazni akaró személy száma mellett, mert az emberek demonstratíve leültek az autópályára, ezzel pedig a teherforgalmat is akadályozták.

Nem csak a vírus jelent veszélyt az idősekre

Az operatív törzs vezetője arra hívta még fel a figyelmet, hogy nem csak a vírus miatt kell különös tekintettel figyelni, vigyázni az idősekre, hanem a már megjelent csalók és nyerészkedők miatt is, akik veszélyt jelentenek rájuk.

Lakatos Tibor

Lakatos Tibor

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt a keddi sajtótájékoztatón, hogy a következő napokban megtöbbszöröződhet a fertőzések száma, akár több száz megbetegedést is regisztrálhatnak majd.

Arról számolt be, hogy folyamatosan alakítják át az ellátórendszert, hogy akkor is biztosított legyen az ellátás, ha súlyosabb megbetegedések is lesznek.

Elkapták

Az országos tisztifőorvos sikerként számolt be arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában Magyarországon először sikerült izolálni a koronavírust. Ez azt jelenti, hogy ennek következtében lehetőség nyílik a hazai vakcina fejlesztésére is, ahogy a vírus részletesebb megismerésére.

false

Több újságírói kérdésre Müller Cecília továbbra sem válaszolt. A tisztifőorvos valamiért napok óta úgy csinál, mintha a személyes adatok és a demográfiai adatok között ne lenne különbség. Hisz a lakosság tájékoztatása érdekében lenne fontos tudni, mely településeken vannak megbetegedések, milyen nemű és korú betegekről van szó. De ezekre a kérdésekre nem válaszol adatvédelemre hivatkozva.

Arra sem sikerült válaszolni az országos tisztifőorvosnak, hogy a 2000 rendelkezésre álló lélegeztetőgép az összeset jelenti, vagy ezek a járvány miatt elkülönített eszközök. Müller Cecíliaccsak annyit közölt, "2000 lélegeztetőgépről van szó". Úgy tudni, az eddigi 50 fertőzött közül 2 beteg szorul lélegeztetésre.

Figyelmébe ajánljuk