Macedón fejlesztésű appot vet be a kormány a koronavírus-járvány ellen

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. május 13.

Katasztrófa

Ha sokan használják, hatékonyabb lesz a kontaktuskutatás.

Mától letölthető a VírusRadar mobiltelefonos alkalmazás, amelynek tömeges használata hasznos eszköz lehet a járvány elleni védekezésben - közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár kiemelte, hogy az alkalmazás használata kétszeresen is önkéntes alapon történik: egyrészt dönteni kell annak a letöltéséről, másrészt a fertőzött használó önként küldi el adatait a járványügyi hatóságoknak.

Az applikáció tömeges használatának köszönhetően az azonosított fertőzöttről megmondható, hogy a megelőző két hétben kikhez volt közel, két méteres távolságon belül, legalább 20 percig. Így felvehető a kapcsolat ezekkel az emberekkel, célzottá válik a tesztelés az elkülönítés a járványügyi protokollok, eljárásrendek szerint.

Solymár Károly Balázs, az ITM digitalizációért felelős helyettes államtitkára hozzátette, hogy az alkalmazás Android operációs rendszerrel már letölthető, és iOS-on hamarosan elérhetővé válik, erről tájékoztatják majd a lakosságot. Az alkalmazás működéséhez aktív Bluetooth kapcsolatra van szükség.

A kontaktkutató applikációkat több ázsiai országban sikeresen használták a járvány megfékezésére, és Európában is élénk diskurzus folyik róluk. Némileg meglepő, hogy a magyar kormány felől eddig nem lehetett hallani applikációról szóló terveket, most meg rögtön a bevezetését jelentik be.

Az Index cikke szerint az appot egy észak-macedóniai társaság, a Next Sense fejlesztette ki, és a hazájukban már használják az észak-macedón egészségügyi minisztérium támogatásával.

Figyelmébe ajánljuk