Túlélte az influenzajárványt, a spanyol polgárháborút és a koronavírust a 113 éves nő

  • narancs.hu
  • 2020. május 13.

Katasztrófa

Stramm asszony, az egyszer biztos!

Egy 113 éves spanyol nő meggyógyult a koronavírusból – írja a BBC.

Maria Branyas – akit sokan csak az „ország legidősebb nőjének” hívnak – azután kapta el a betegséget, hogy márciusban kijárási korlátozásokat rendeltek el. Ezt követően heteket töltött karanténban, enyhe tüneteket produkált, majd végül felgyógyult.

Ez azt jelenti, hogy Branyas túlélte az 1918-19-es influenzajárványt, az 1936-39 között zajló spanyol polgárháborút, és most a koronavírust. „Már remekül van. Beszélgetni akar, el akarja mesélni a tapasztalatait. Olyan, mint régen” – írta egy Twitter-bejegyzésben a lánya.

 

Maria Branyas 1907-ben született Mexikóban, majd San Franciscóba, később pedig a Katalóniában található Gironába költözött, utóbbiba az első világháború alatt az újságíróként dolgozó spanyol édesapjával. Három gyereke (az egyik épp most töltötte be a 86-ot), 11 unokája (a legidősebb 60 éves) és 13 ükunokája van.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.