Minden negyedik halálos áldozat otthonban lakott

  • narancs.hu
  • 2021. március 17.

Katasztrófa

Szél Bernadett kérte, a tiszti főorvos kiadta a szociális otthonok koronavírus-fertőzöttségi és halálozási adatait. 

A koronavírus-járvány első hullámában, tavaly márciustól június 30-ig 140 idősotthoni gondozott hunyt el, szeptember és március 5-e között azonban 3512 – derült ki azokból az adatokból, amelyeket Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek adott ki Müller Cecília országos tiszti főorvos. 

A Facebookon megosztott tájékoztató szerint novemberben robbant be igazán a járvány az otthonokban: „a március 5-ig koronavírusban elhunytak 24 százaléka, azaz mintegy negyede volt szociális otthonok lakója, ideértve a szociális és gyermekvédelmi intézményeket, idősotthonokat, fogyatékossággal élőket gondozó otthonokat, pszichiátriai betegek otthonait, hajléktalanokat ellátó intézményeket. A vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt” – írja az országgyűlési képviselő.

 

Kitartó adatkérések és levélváltások hosszú sora után megkaptam Müller Cecíliától a szociális otthonok fertőzöttségi és...

Közzétette: Szél Bernadett – 2021. március 17., szerda

 Az is kiderül az összesítésből, hogy az ősz óta tartó hullámban elhunyt otthonlakó embereknek a 95 százaléka valamilyen vidéki intézmény lakója volt. A férőhelyek és az elhunytak arányát tekintve a legrosszabbul a kiskunfélegyházi Szivárvány Intézményben jártak, mert

a 108 férőhelyes otthon lakói közül 27-en veszítették életüket a koronavírus miatt.

A második hullámban a fertőzött otthonokban gondozottak 33 százaléka, azaz harmada kapta el a betegséget.

Szél Bernadett azt írja, „kitartó adatkérések és levélváltások hosszú sora után” jutott hozzá az információkhoz, és vannak még kérdései, amelyekre szerinte megint 90 nap múlva fog választ kapni. 

 

 

Figyelmébe ajánljuk