Moszkva védőoltást szállított Donyeckbe

  • narancs.hu
  • 2021. január 31.

Katasztrófa

Ukrajnában csökkent az új fertőzöttek száma, de még nem oltanak.

Vasárnapra 32 százalékkal csökkent az új koronavírus-fertőzöttek száma, Oroszország Szputnyik V védőoltást szállított a szakadár kelet-ukrajnai Donyeck megyébe.

Egy nap alatt 3177 új fertőzöttet jelentettek Ukrajnában, míg előző nap ez a szám 4685 volt - írta vasárnap Makszim Sztepanov egészségügy-miniszter Facebook-oldalán.

A vasárnapig jelentett új betegek között 146 gyermek és 86 egészségügyi dolgozó volt - írta a miniszter. Az elmúlt 24 órában Ukrajnában 79-en haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegségben.

A legtöbb új fertőzöttet Ivano-Frankivszk megyében (337), Kárpátalján (217) és Kijevben (215) regisztrálták.

A járvány kezdete óta Ukrajnában 1 219 455 ember fertőződött meg, 1 018 784-en gyógyultak meg és 22 707 ember halt meg a betegségben.

Ukrajnában eddig összesen több mint 6,2 millió PCR-tesztet végeztek, az elmúlt napban 15 042-t.

Ukrajnában eddig még nem kezdődött meg az oltási kampány. Az ukrán hatóságok betiltották a Szputnyik V orosz vakcinát, és más gyártókkal tárgyalnak. A múlt év végén jelentették be, hogy megállapodtak a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyárral több mint 1,7 millió adag vakcina szállításáról. Az első 700 ezer adagos szállítmány várhatóan februárban érkezik. Ukrajna további adag vakcinákra számít az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére létrehozott, a kis és közepes jövedelmű országok védőoltással való ellátását célzó programtól.

A DAN donyecki hírportál szerint Oroszország Szputnyik V védőoltást szállított az önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai "Donyecki Népköztársaságba".

A jelentés arról nem számol be, hány adag oltás érkezett.

A Szputnyik V oltást külföldön forgalmazó Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) előző nap még azt közölte, hogy nem szállítanak Szputnyik V oltást a szakadár Donyeck és Luhanszk megyébe. (MTI)

 

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.