Müller Cecília: Emelkedő tendencia jöhet a járványban

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. február 10.

Katasztrófa

Ezért korai lenne az enyhítés.

A járványügyi adatok alapján túl korai lenne a járványügyi szabályok enyhítése - mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette: több városban - így Kecskeméten és Miskolcon is - "foglalkoznak a gondolattal", hogy enyhítenek az elrendelt higiénés szabályokon. Mint mondta, a város vezetésének hatásköre van a higiénés szabályok elrendelésére és az azokon történő enyhítésre is, "de ez a hatáskör rendkívüli felelősséggel is jár".

A járványügyi adatok alapján mindenkit körültekintésre és maximális óvatosságra intek - szögezte le az országos tisztifőorvos, kiemelve, hogy több ország példája is mutatja, "a korai nyitás sok veszélyt rejt magában".  

Müller Cecília ismertetése szerint a járványgörbe tíz napja nem csökken, a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant,

a számítások szerint várhatóan a ragályosabb vírusmutáció miatt ismételt emelkedő tendencia jöhet.

Az országos tisztifőorvos egyébként már keddi sajtótájékoztatóján jelezte, sok helyen stagnál vagy emelkedik a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvizekben, ezért látszik a második hullám megtorpanása.

Az elmúlt héten országszerte több mint 10 ezer pácienst oltottak be a háziorvosi rendelőkben, az oltási kampány ezen a héten is folytatódik  - ezt már Békássy Szabolcs, az Országos Háziorvosi Kollégium vezetője mondta szintén a szerdai sajtótájékoztatón. Múlt héten a legveszélyeztetettebb korcsoportba tartozó 82 év felettieket oltották be a háziorvosok, további 30 ezer embert pedig oltópontokra irányítottak, hogy ők is megkaphassák a vakcinát.

Ezen a héten 2040 praxisnak lesz lehetősége az AstraZeneca vakcinájával beoltani az 59 év alattiakat, további 2964 rendelőben pedig a Pfizer készítményével oltják be a legidősebbeket. Ezen a héten így már nem lesz olyan magyarországi háziorvosi praxis, ahol ne szereznének tapasztalatot a vakcinázásban - jelezte Békássy Szabolcs.

 

Figyelmébe ajánljuk