Müller Cecília most napi három ökölnyi gyümölcsöt javasol

  • narancs.hu
  • 2020.10.16 13:00

Katasztrófa

Pontosabban napi 3 adagot, de egy adag annyi, amennyi egy öklünkbe belefér...

Az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján szokás szerint Müller Cecília ismertette a napi számadatokat. Elmondta, hogy a koronavírus okozta betegségben a legfiatalabb elhunyt húsz éves volt, ezzel ő a járvány hazai legfiatalabb elhunytja.

Bognár Lajos, az országos főállatorvos a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében. Kifejtette, nemzetközi szerveztek tanulmányai alapján a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed; élelmiszer közvetítette fertőzés nem fordult elő.

Kiemelte, az otthoni ételkészítés során fontos betartani az általános higiéniai szabályokat, az élelmiszerek hőkezelése ugyanis megöli a vírust, amely 60 Celsius fok felett elpusztul, így már pár perces forralás, illetve sütés is fertőzőképtelenné teszi.

tMüller Cecília a járvány adatainak elmondása után arról beszélt, hogy télen jellemzően kevesebbet mozgunk és a táplálkozásunk is más, ezért ajánlott a gyümölcsfogyasztás. Mindenkinek naponta 3 adag zöldség vagy gyümölcsfogyasztásra van szüksége, mondta el, majd kifejtette, hogy egy adag mérésére használjuk az öklünket.

A tél folyamán viszont később fontos, hogy pótoljuk a C és D-vitamint, és a bőséges folyadékbevitel (víz, gyümölcslé) fontosságát is hangsúlyozta.

Elmondása szerint az alkoholfogyasztást "normális mértékre" kell beállítani, a dohányzástól pedig óva intett mindenkit. Javasolja viszont, hogy minél többet legyünk a szabadban, mozogjunk legalább heti 3-szor (inkább naponta) 30 percet, vagy törekedjünk "10 ezer lépés per nap" elérésére.

  • A nem egy háztartásban élőknek azt tanácsolja, inkább videochaten tartsák a kapcsoltat,  az együtt lakóknak pedig azt, hogy hazaérkezéskor ügyeljenek arra, hogyan védhetik meg egymást.

És ugye, ne felejtsük el, kézmosás!

Kiss Róbert rendőr alezredes bejelentette, hogy a március 11 és július 3 között lejárt személyi azonosításra alkalmas okmányok és a jogosítványok érvényességét december 15-ig meghosszabbítják.


 

 

Neked ajánljuk