Oltásban nincs hétvége és ünnep május végéig

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. március 12.

Katasztrófa

Ha péntekig nem fogy el az összes vakcina az orvosnál, hétvégén el kell használnia, különben megbüntetik.

Május végéig a hétvégéket és a munkaszüneti napokat is kijelölte államilag finanszírozott oltásra a háziorvosoknak Müller Cecília országos tiszti főorvos. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azért döntött így, hogy mielőbb beoltsák azokat, akik jelentkeztek.

Eddig 1,6 millió 60 év feletti ember regisztrált, és nagy részük már megkapta az oltást, de még heteket vesz igénybe, mire mindnyájan megszerzik a védelmet a koronavírus ellen. Ha egy háziorvos  a munkanapokon beoltotta a számára kiosztott összes vakcinát, és hétvégére nem marad, akkor nem köteles hétvégén is oltani, de ha van elég vakcinája, hétvégén és munkaszüneti napon is folytathatja az oltások beadását – közölte a népegészségügyi központ. Az orvosok ezért kiegészítő díjazást kapnak, ami egy teljes munkaszüneti napra 80 ezer, fél napra 40 ezer forint, ha abban az időben az ellátandóknak legalább a fele megjelenik a rendelőben. 

Ez a szabály mostantól május végéig minden hétvégére érvényes.

A Telex szúrta ki, hogy az erről szóló péntek esti MTI-hír után megjelent a Hivatalos Értesítő is az új, szombattól érvényes szabályokkal. Ebben figyelmezteti az orvosokat az országos tiszti főorvos: „felhívom a figyelmet, hogy a határozatomban előírtak megsértése esetén külön jogszabályban meghatározott 30 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedő egészségügyi bírság kiszabásának van helye.”

 

Figyelmébe ajánljuk