Müller Cecília: kevés beteget kellett hazaküldeni a kórházakból

  • narancs.hu
  • 2020. április 22.

Katasztrófa

De így is teljeskörű az 50 százalékos ágyfelszabadítás.

A szerdai operatív törzs sajtótájékoztatóján Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára arról beszélt, fontos, hogy a fiatalok versenyképes tudásra tegyenek szert. Ezért a járványhelyzetben is zajlik a munka a felsőoktatásban, zavartalan a felsőoktatási felvételi alakulása, az ügyintézést különféle online lehetőségekkel könnyítették a felvi.hu oldalon.

Az államtitkár közölte, hogy 2020. július 9-ig lehet változtatni a jelentkezési sorrenden, az online ügyintézés során pedig (mint eddig is) a jelentkezők figyelemmel kísérhetik a benyújtott dokumentumaikat. A szakoktatásban pedig a szakmai vizsgák kizárólag írásbeli formában történnek majd az érettségihez hasonlóan.

false

 

Müller Cecília az aktuális adatokat ismertetve elmondta, hogy 2168 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. 70 új megbetegedést regisztráltak, elhunyt újabb 12 krónikus beteg. Ezzel 225 főre emelkedett az elhunytak száma. 295-en már gyógyultan távoztak a kórházakból. 825 koronavírusos beteget ápolnak jelenleg kórházban, 63-an vannak lélegeztetőgépen.

A Pesti úti idősotthonról szólva az országos tisztifőorvos közölte, hogy jelenleg 284 fertőzött van összesen. 28-an hunytak el az intézményből. Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése, a járványügyi intézkedések végrehajtása.

A honvédség folytatja a fertőtlenítést a szociális otthonokban az adott intézmény vezetőjével egyeztetve. Elsősorban a közös tereket fertőtlenítik majd, oly módon, hogy ne zavarják az intézmények mindennapi működését. Rangsorolták az intézményeket, ott kezdik a munkát, ahol már van vagy volt koronavírus-fertőzött.

Elmondta, hogy országszerte készülnek a kórházak az ágykapacitások növelésével az újabb fertőzöttek esetleges kezelésére. Egy friss jelentés szerint már 50 százalékos az ágyfelszabadítás. Müller Cecília azt mondta, kevés beteget kellett ténylegesen hazaküldeni. A kórházi ágyak kihasználtsága egyébként is 60-70 százalékos volt, kiemelte, hogy csakis orvosszakmai szempontból biztonságos esetben bocsáthattak el bárkit a kórházból, mert nem küldhető haza senki, aki emiatt egészségkárosodást szenvedne.

false

Kiss Róbert alezredes közlése szerint a tegnapi nap során 4 teherjárat érkezett Magyarországra egyéni védőeszközökkel és lélegeztetőgépekkel, és ma is érkezik majd szállítmány.

Azt mondta, hogy az elmúlt 24 órában már csak 702 hatósági házi karantént rendeltek el, mint ahogy már egy ideje, ez is az elrendelt karanténok csökkenő számát jelzi. Jelenleg összesen 11 049 hatósági házi karantén van érvényben.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.