Gyógyult donorokat keresnek az ellenszérum előállításához
DKRCS20160208005_top_story_lead.jpg
Vért tartalmazó ampulla a győri plazmaferezis-központban 2016. február 8-án.

Gyógyult donorokat keresnek az ellenszérum előállításához

  • narancs.hu
  • 2020. április 22.

Katasztrófa

Engedéllyel rendelkező ellenszérumhoz kérnek segítséget.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) sajtóközleményben jelentette be, hogy koronavírus-fertőzésen már átesett embereket keresnek, akiknek segítségével elkezdenék a tüneteket enyhítő kísérleti vérplazmaterápia kidolgozását és alkalmazását.

A projektet Dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője vezeti. A kutatócsoport a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt fejlesztette ki a már engedéllyel is rendelkező szérumot, amelynek beadása a héten megkezdődhet.

"A járvány orvosi vizsgálatai és tudományos kutatásai alapján kimutatható, hogy a súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakció, az ún. „citokin-vihar” egészséges szérum hozzáadásával gátolható. Ha a szérumot a fertőzésből kigyógyult ember adományozza, a vér magas ellenanyag szintje miatt a kezelés még hatásosabb lehet" - írják.

A projekten számos szervezet és szakember dolgozik együtt, az eddigi 40 önkéntes jelentkező mellé azonban további donorokra van szükség. A gyógyultaktól vérplazmát vennének, ami közleményük szerint kevésbé megterhelő, mint a véradás - a jelentkezőket az Operatív Törzs szállítaná a levétel helyére. Jelentkezni telefonon (06-70-363-87-68) és e-mailen (info [at] orthosera [dot] com) is lehet.

Figyelmébe ajánljuk