Szülinapi bulin és színházi előadáson is jártak az iráni diákok

  • narancs.hu
  • 2020. március 6.

Katasztrófa

Az Artus Stúdióban volt előadáson az egyik koronavírusos diák.

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a Semmelweis Egyetemen tanuló iráni diák és barátnője az elkülönítésük előtt igen aktív társasági életet élt, egy születésnapi bulin is részt vettek, az egyetem közleménye szerint ekkor már panaszai is voltak a férfinak.

A bulin mintegy húszan vettek részt, köztük olyanok is, akiket az ELTE tanárai is oktatnak. A hvg.hu-nak az ELTE Természettudományi Karának dékánja, Kacskovics Imre azt mondta, az ELTE tanárai a Semmelweis Egyetemen csak alsóbbéves vendégdiákokat tanítanak, de ők ezen a partin találkozhattak a koronavírusos negyedévessel, ezért az egyetem arra kérte a gyógyszerészképzésén részt vevő 25 tanárt, laboránst, technikust, hogy maradjon otthon két hétig karanténban.

Az operatív törzs sajtótjákoztatóján arról is szó volt, hogy az iráni diákok egyike egy művészeti előadáson is részt vett. Pénteken délután az Artus Stúdió ezzel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben azt írták, a február 29-i Kérész Művek előadáson járt egyik néző az, aki koronavírussal fertőzött.

A közleményben azt írták, tudták, hogy egy iráni házaspár is van a nézők között, mert személyesen is ismerik őket, a nővel korábban együtt is dolgoztak, a férfi egy magyarországi egyetem hallgatója, és jelenleg mindketten Magyarországon élnek. "Arról nem volt tudomásunk, hogy mostanában Iránban jártak, vagyis, hogy fertőzött területről érkeztek" - írták.

A stúdió csütörtökön kapott levelet a nőtől arról, hogy a férfinak pozitív lett a koronavírus tesztje, és mindkettőjüket karanténban tartják a Szent László kórházban kivizsgálásra. A feleség még vár a tesztje eredményére.

Az Artus Egyesület elnöksége ezután azonnal felvette a kapcsolatot a hivatalos szervekkel, akiket tájékoztattak a helyzetről, majd a hivatalos útmutatás szerint a jegyrendelések és online vásárlások alapján felkutatták és informálták a nézőket a történtekről, valamint írásban tájékoztatták a szereplőket, illetve mindazokat, akik az előadás óta az Artusban jártak, vagy oda készültek, és minden oda szervezett megbeszélést lemondták.

Figyelmébe ajánljuk