Több mint hatezer ukrán civilt menekítettek ki

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. április 2.

Katasztrófa

Tegnap, három régióból.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette péntek éjjeli szokásos videoüzenetében, hogy az eltelt egy nap során több mint hatezer civilt tudtak kimenekíteni Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupol városból, mert ezeken a helyeken működtek a humanitárius folyosók.

Pénteken megérkezett az ukrán hadsereg ellenőrizte Zaporizzsjába több tucatnyi autóbusz, tele mariupoli civilekkel – jelentette az AFP hírügynökség tudósítója a helyszínről. A hírügynökség megjegyezte: nem lehet tudni, hogy Zelenszkij adataiban benne van-e ez a sok száz ember.

Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes azt közölte egy videofelvétellel alátámasztva, hogy 42 busz érkezett Zaporizzsjába, a tudósító 30-at tudott összeszámolni. Olyan mariupoliakról van szó, akik előtte saját járműveiken el tudtak jutni az orosz kézen lévő Berdjanszkba, egy köztes településre. Az oroszok Berdjanszkban szállították őket buszokra.

Az ukrán légierő továbbra is ellenőrzése alatt tartja az ország légterét, a támadó orosz erők sikertelenül próbálják felszámolni a légierőt – közölte Mikola Olescsuk altábornagy, a fegyvernem parancsnoka péntek este. Az orosz hadsereg kevésbé támad harci gépekkel és bombázókkal, inkább a távolból rakétákkal – tette hozzá. Olescsuk modern fegyvereket kért az ország nyugati szövetségeseitől, köztük harci gépeket, légvédelmi rakétákat.

 A dpa hírügynökség megjegyezte, hogy a tábornok kijelentéseinek helytállóságát független forrásból egyelőre nem lehet ellenőrizni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk