Van olyan mentőállomás, ahol majdnem mindenki koronavírusos

  • narancs.hu
  • 2020. november 2.

Katasztrófa

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke szerint egyre nehezebben bírják a mentősök a koronavírus tesztelést.

Egyre nehezebben bírják a mentősök a koronavírus tesztelést, erről számolt be a Klubrádió Esti gyors című műsorában a minap Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.

„Most már egyre nehezebben bírjuk, azt kell, hogy mondjam. Sajnos egyre több bajtársunk szintén beleesik a betegségbe, többen várnak már a tesztre. Ez azt eredményezi, hogy fogy a létszám, és ehhez képest a betegek száma viszont emelkedik" – mondta Kusper a műsorban. Megjegyezte, már napi több ezer tesztet kell elvégezniük a mentősöknek, és ez lehetetlen feladat elé állítja őket, képtelenek időben megoldani.

A tesztelés nagy részét még mindig a mentősök végzik, miközben elsődleges feladatuk az életmentés, vagyis a tesztelést emellett kell elvégezniük. A mentősök 12-24 órás műszakokban dolgoznak. Van, ahol a tesztelést a 12 órás műszak egy részében oldják meg, máshol a 12 órás műszak letelte után a mentősök a szabadidejükben, önként vállalva tesztelnek.

Kusper Zsolt hangsúlyozta, hogy bár a mentősök használnak védőfelszerelést, ki vannak téve a fertőzésnek. Elmondása szerint van olyan állomás, ahol majdnem mindenki elkapta a fertőzést, máshol 15 dolgozó arra vár, hogy teszteljék, és kiderüljön, visszamehet-e dolgozni.

Arra a kérdésre, hogy eljöhet-e az idő, amikor a mentés veszélybe kerül, az elnök azt mondta: szerinte az Országos Mentőszolgálat mindent megtesz ennek elkerüléséért, nem véletlenül vonják be az ötöd-hatodéves orvostanhallgatókat a tesztelésbe.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke szerint ugyanakkor eleve problémás, hogy a mentőszolgálat feladata a tesztelés, szerencsésebbnek tartaná a tesztelési pontok létrehozását.

(Klubrádió)

Figyelmébe ajánljuk