Visszaállítják a járványügyi korlátozásokat egy német járásban
hanson-lu-TktzHEikOqU-unsplash_top_story_lead.jpg

Visszaállítják a járványügyi korlátozásokat egy német járásban

  • narancs.hu
  • 2020. június 23.

Katasztrófa

Egy húsüzemben történt tömeges koronavírus-fertőzés miatt.

Visszaállítják a járványügyi korlátozásokat Németországban az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Gütersloh járásban egy húsüzemben történt tömeges koronavírus-fertőzés miatt – jelentette be kedden a tartomány miniszterelnöke.

Armin Laschet elmondta, hogy egyelőre június 30-ig állítják vissza a járvány eddigi legsúlyosabb szakaszában, a március-áprilisi időszakban megismert korlátozásokat, szükség esetén pedig tovább is. A 360 ezer lakosú járásban így legalább a hónap végéig zárva tart a legtöbb üzlet, és az edzőtermektől a vendéglátóhelyeken át a mozikig minden hely, ahol sokan gyűlhetnének össze. Az óvodákat és iskolákat már az előző héten bezárták. Visszaállítják azt a szabályt is, hogy mindenki csak a vele egy háztartásban élőkkel tartózkodhat együtt a lakásán kívül.

A Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozó dolgozói között eddig 1550 fertőzöttet találtak. Elkapta a vírust a járásban 24 olyan ember is, aki nincs kapcsolatban az üzemmel.
A korlátozások célja a kórokozó további terjedésének megakadályozása. Karanténra kötelezték az üzem csaknem valamennyi dolgozóját, 6400 embert, a családjukkal együtt. A szabályok betartására a járásba irányítanak három rendőrszázadot – mondta a miniszterelnök.
A rendőrök legfőképpen a Tönnies-holdinghoz tartozó húsüzem dolgozói és a velük együtt élők kéthetes karanténkötelezettségének betartását ellenőrzik.

A húsüzemi eset a legnagyobb járványkitörés egész Németországban a koronavírus-járvány első hullámának levonulása óta - húzta alá a tartományi kormányfő. Az utóbbi hetekben több hasonló járványkitörés történt húsfeldolgozókban, illetve a munkások szállásain.

Az új esetekkel együtt a járvány kezdete óta 190 862 SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki Németországban. A gyógyultnak minősülők becsült száma 400-zal 175 700-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 8895 regisztrált fertőzött halt meg, ez tízzel több az egy nappal korábbinál.
Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő, regisztrált fertőzöttek becsült száma 6500 alatt van a 83,1 milliós országban.

Figyelmébe ajánljuk