Csaknem 100 műkincset ad vissza Nigériának egy kölni múzeum

  • narancs.hu
  • 2022. február 4.

Képzőművészet

Legalábbis formálisan, a tárgyak helyileg továbbra is Németországban maradnának.

A kölni Rautenstrauch-Joest Múzeumban 96 darab található azokból az úgynevezett benini udvari műkincsekből, amelyeket a gyarmatosító brit katonák hurcoltak el 1897-ben a hajdani Benini Királyságnak a mai Nigéria délnyugati részén lévő királyi palotájából, majd árvereztek el Európában. A kölni múzeumban található a benini bronzok néven emlegetett műkincsek negyedik legnagyobb németországi kollekciója. A restitúció a külügyminisztériummal és a kulturális minisztériumokkal egyeztetve történik – közölték pénteken az MTI beszámolója szerint.

A német külügyminisztérium tavasszal keretegyezményben akarja rendezni a Németországban található benini bronzok sorsát. Az elképzelés az, hogy a régiségek egy része formálisan nigériai tulajdonba kerülne, de továbbra is német múzeumokban maradhatna.

Nanette Snoep, a Rautenstrauch-Joest Múzeum igazgatója szerint ezügyben a végső szót Nigériának kell kimondania, „ami azt jelenti, hogy a gyarmatosítással kialakult hatalmi viszonyok a visszájukra fordultak”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk