153 lakásos luxus lakópark épül Balatonszemesen a korábbi Hattyú kemping területén

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 4.

Kis-Magyarország

50 fát taroltak le a gigaberuházás miatt, még a part menti járda is beszakadt.

Hatalmas munkagödör fogadta idén nyáron a nyaralókat a balatonszemesi volt Hattyú kemping helyén. Az Átlátszó cikke szerint a Balaton-parti telken letaroltak vagy 50 fát azért, hogy ott egy 153 lakásos, medencés luxuslakópark épülhessen. A lakóparkhoz mélygarázs is jár, ahol majd 149 autó fog elférni.

Az épülő ingatlan előtt már leválasztották a privát strand helyét is, 8600 négyzetméteren pedig kotrással mélyítik a Balaton medrét, de egy 150 négyzetméteres stég is épül.

A Hattyú kemping eredeti tulajdonosa az állami Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) volt, amely hirtelen, a járvány gazdasági hatásaira hivatkozva vált meg a területtől. A Bahart azt követően döntött a terület eladásáról, hogy a Rogán Antal vezette állami hivatal, a Magyar Turisztikai Ügynökség többségi tulajdonrészt szerzett a vállalatban.

A terület akkor 1 milliárd forintért került a Biggeorge 4. Ingatlanfejlesztő Ingatlanbefektetési Alaphoz. Ez a cég Nagygyörgy Tiboré, ahogy a Biggeorge Alapkezelő Zrt. is. Vagyonát 54,7 milliárd forintra teszik, ő az ország 35. leggazdagabb embere. Legnagyobb érdekeltsége az Otthon Centrum ingatlanközvetítő. Többnyire Budapesten épít lakóparkokat, a balatonszemesi az első Balaton-parti projektjük.

 
A projekt látványterve
Fotó: biggeorge.hu

Nagygyörgy a lapnak azt mondta, már egy másik alapjuk dolgozik a területen, mint ami eredetileg megvette azt. A telken két háromszintes épületet húznak fel, a lakásokhoz balatoni örökpanoráma, kültéri medence, szauna és jakuzzi is jár.

Az ilyen luxusingatlanok pedig nem olcsók: a cég honlapján megtalálható árak szerint egy 90 négyzetméteres lakás például bruttó 232 millió forintba kerül. Az egyszobás, 32 négyzetméteres lakások 59 millió forinttól kezdődnek. A valószínűsíthetően legdrágábbak mellett azonban nincs is ár feltüntetve, viszont az egyik ingatlanközvetítő oldalán látható egy 100 négyzetméteres, négyszobás lakás 319 millióért, amihez 200 négyzetméteres terasz is jár, ebből lehet következtetni arra, milyen árban lesznek majd a balatonszemesi komplexum legdrágább lakásai.

A helyiek közül volt, aki nehezményezte, hogy a szezonban kezdtek építkezni, így hirtelen lett nagy teherautóforgalom. A part menti gödör ásása közben pedig valamit nagyon elnézhettek, ugyanis a beszámolók szerint beszakadt a gyalogosok által használt járda széle a jobboldali mólóhoz vezető keskeny úton. A baleset pillanatában a járdán épp nem volt senki.

A Narancs.hu augusztus elején ebben a cikkben mutatta be, hogyan építi körbe a Balatont a NER úgy, hogy semmire és senkire nincsenek tekintettel:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk