Üzent a börtönből a szegedi képviselő: mandátumáról nem, de két tisztségéről lemondott

Kis-Magyarország

Lemondott tanácsnoki tisztségéről és felügyelőbizottsági tagságáról az előzetes letartóztatásban lévő szegedi önkormányzati képviselő, Joób Márton. Képviselői mandátumáról viszont nem.

Szeptember 30-i keltezéssel írt levelét a szeged.hu tette közzé pénteken. Joób Márton azt írja, a tanácsnoki tisztségéért járó tiszteletdíjat, amit az elmúlt két hónapban kapott, felajánlja az Újszülött Életmentő Alapítványnak.

A szegedi politikust 254,9 milliós csalással gyanúsítják. Júliusban a családi házukból vitték el a nyomozók, és azóta meghosszabbították előzetes letartóztatásának határidejét. Joób a Botka Lászlót támogató képviselőcsoport tagja, de a jobboldallal is korrekt kapcsolata volt. A szegedi közgyűlésben legutóbb az ellenzéki oldalról többen is szóvá tették, hogy mivel nem tudja a munkáját végezni, le kellene mondania, illetve a polgármesternek kezdeményeznie kellene a tanácsnoki tisztségből való visszahívást.

A képviselői mandátumáról Joób Márton nem mondott le, igaz képviselői feladatainak az előzetes letartóztatása miatt jelenleg nem tud eleget tenni. Ha hosszabbra nyúlik Joób letartóztatása, akkor az is elképzelhető, hogy képviselői jogállás rendelkezései alapján mandátumát automatikusan elveszti. Ebben az esetben időközi választást kell kiírni az önkormányzati képviselői posztra..

A Fidesz üdvözli Joób döntését

Botka László polgármester azt mondta, a rendelkezésre álló információk alapján ő nem tud dönteni ebben az ügyben, mert az eljárás még folyik; ha az ellenzék meg tudja ítélni Joób ügyét, miért nem kezdeményezte a szervezeti és működési szabályzatnak megfelelően, írásban a visszahívást? A vita híre nyilván eljutott a fogva tartott politikushoz.

Joób a képviselői mandátumáról nem mondott le

Joób a képviselői mandátumáról nem mondott le

Fotó: narancs.hu

Tápai Péter, a Fidesz szegedi elnöke a Narancs.hu kérdésére azt mondta, üdvözlik Joób döntését, a felajánlást nemes gesztusnak tartja. Meggyőződése, hogy Joób is érezte, ez a tiszteletdíj most nem jár neki. „Ezzel együtt nyilván remélni tudom csak, hogy egy tizenegy gyermekes apát, Szeged város közgyűlésének tagját nem fogják elítélni” – mondta Tápai Péter.

Joób Márton a szegedi közgyűlés család-, szociális és sportért felelős tanácsnoka, illetve az önkormányzati tulajdonú Szegedi Sport és Fürdők Kft. felügyelőbizottsági tagja volt.

(Címlapfotónkon Joób Márton, a felvétel forrása: szeged.hu.)

Figyelmébe ajánljuk