Alzheimeres beteget is hazaküldenek a várpalotai magánkórházból - Frissítve!

  • Varga Domokos Péter
  • 2020. április 16.

Kis-Magyarország

„Kettő, legfeljebb három napot kaptunk rá, hogy az idős, Alzheimer-kórban szenvedő, magát ellátni teljesen képtelen édesanyámat kihozzuk a várpalotai Szent Donát Kórházból.”

A hír váratlanul érte Zoltánt, aki március 9. óta nem látogathatja az édesanyját. Akkor azt közölték vele, hogy a járványveszély miatt adott napszakban csak tisztasági csomagot vihet be édesanyjának. Ezt a bejáratnál nővérek vették át, maszkban, gumikesztyűben. Noha Zoltánnak hiányzott, hogy nem láthatja édesanyját – Veszprémben él, és gyakran látogatta –, de elfogadta a helyzetet.

Az édesanyját már a várpalotai kórházba kerülése előtt is egy ott dolgozó pszichiáter orvos kezelte, míg végül vele egyetértésben helyezték el az intézmény pszichiátriai rehabilitációs részlegén. Ekkor az asszony már elvesztette a kapcsolatot a külvilággal, pelenkázni kellett, csak akkor étkezett, ivott, ha etették, itatták. Egy éve került a Szent Donátba, ahol Zoltán szerint jó ellátást kapott. Havi százezernél többet kellett utána fizetni, de biztonságban volt, gondozták, kezelték.

Bár magánkórház, de innen is kiteszik a súlyos betegeket

Bár magánkórház, de innen is kiteszik a súlyos betegeket

Fotó: Szent Donát Kórház felvétele

Vigye el az édesanyját a kórházból!

Zoltánt szerdán hívták fel, hogy lehetőleg péntekig, de legkésőbb szombatig vigye el az édesanyját a kórházból, próbálja otthonában a feltételeket megteremteni. Huszonnégy órás felügyeletet biztosító ápolót napi 15-20 ezer forint közötti összegért kapna, ezt nem tudja vállalni. Ezért a vállalkozóként dolgozó Zoltán pár órás segítséget vesz igénybe, de így a pénzkeresettől szinte teljes mértékben elesik.

Otthonában egyedül él, egyetlen testvére Németországban van két gyerekkel, a felesége most állt volna munkába, ha nem jön a koronavírus. Így csak magára számíthat. Haragszik, mert nem érzi a kormány segítségét. Ahogy a szerinte a polgármestereket is magukra hagyták, megsarcolták őket. Beígérték, hogy konténerkórházakat építenek, de helyette egyik napról a másikra kórházakat ürítenek ki. „Így könnyű” – sommáz Zoltán.

Mentesítési kérelmet nyújtottak be

A hírről Campanari-Talabér Márta (Fidesz-KDNP) várpalotai polgármestert is megkérdeztük. Elmondta, a Szent Donát Kórház Várpalota területén működő magánkórház, semmilyen aktív ellátást nem nyújtanak, az emelt szintű ápolás feltételeiért térítési díjat kell fizetni. Az ellátottak között vannak várpalotai polgárok is. A kiürítés miatt a kórház mentesítési kérelmet nyújtott be Kásler Miklós miniszternek, és bíznak benne, hogy ezt a kérelmet részben vagy egészében elfogadják. A Szent Donát Kórház esetleges kiürítése miatt a város a helyben élő polgároknak a mindenkit érintő intézkedések mellett külön segítséget nem tud nyújtani, ezt alapvetően a családoknak kell biztosítani.

A polgármester úgy tudja, lehetőség szerint azokat az embereket próbálják hazaadni, akiknek ha nehézségek árán is, de otthon meg tudják oldani az ellátását. Az önkormányzat fenntartásában egyébként működik egy idős embereket ellátó ápolási otthon – ez szociális intézmény és nem egészségügyi –, arra az ágyfelszabadítás nem vonatkozik.

Külön segítséget nem tudnak adni - mondta a polgármester

Külön segítséget nem tudnak adni - mondta a polgármester

Fotó: Campanari-Talabér Márta/Facebook.com

Kerestük a kórházi főigazgatót is

Campanari-Talabér Márta azt is közölte, az önkormányzat védőfelszereléseket – többek között kezeslábas overallokat, arcvédő pajzsokat – készíttetett, és ezekből már több mint százat ingyenesen kiosztott a háziorvosoknak, legfontosabb intézményeknek, közöttük a Szent Donát Kórháznak is. A város erre eddig 15 millió forintot költött, az összeget más területekről csoportosították át.

Megkerestük a Szent Donát Kórház főigazgatóját is, dr. Rácz Tamást. Szerettük volna megtudni, pontosan hány embernek kell elhagynia a kórházat, milyen szempontok alapján döntenek, mely részlegeket érint az „ágyfelszabadítás”, milyen formában működhet tovább az intézmény. A titkárságig jutottunk el, várjuk az ígért visszahívást. Ahogy ez megtörténik, frissítjük cikkünket.

Frissítés: mentesítést kapott a kórház, de...

Várpalota polgármestere, Campanari-Talabér Márta arról értesítette szerzőnket csütörtök este, hogy a Szent Donát Kórház megkapta a mentesítést a kórházi ágyak felszabadítása alól. Ezután azonnal felhívtuk Zoltánt, hogy megtudakoljuk, kapott-e a kórházból bármilyen értesítést. Elmondta, sehonnan, semmilyen értesítést nem kapott. Ez a helyzet április 16-án este, 21 óra után...
Frissítés 2.: Pozitívan zárul, de...

Április 17-én, péntek reggel Zoltán arról értesítette a Narancsot, hogy a Szent Donát Kórházból felhívták, maradhat az édesanyja az intézményben.

A Szent Donátot végül nem ürítik ki

A Szent Donátot végül nem ürítik ki

Fotó: A Szent Donát Kórház felvétele

Ezzel a történet pozitívan zárult le – mondhatnánk. De ez ennél árnyaltabb. Ez az értesítés nem csak erről szól. Arról is, hogy Zoltán, és pontos tájékoztatás híján ki tudja még, hány ember, két napig teljes bizonytalanságban élt, hogy átrendezte az életét, munkáját, lakását, hogy bevásárolt minden szükséges kelléket ahhoz, hogy a súlyosan beteg, Alzheimer-kórós édesanyját otthonában tudja ápolni. Ez a történet arról is szól, hogy a Fidesz-kormányzat (Kásler Miklós?) eljutott idáig.

Hogy a teljes magánszektorban üríttetne ki minimum egy egész kórházi szárnyat, pszichiátriai részleget, hogy üres ágyakhoz jusson. Itt koronavírusos betegeket ápoltak volna. Ha tényleg csak egy szárnyat (épületrészt) ürítettek volna ki, felvállalják azt a kockázatot, hogy egy alapvetően idős betegeket ápoló intézmény területére beviszik a koronavírust? Ha a koronavírus épületen belülre kerül, példátlan szerencse kellett volna ahhoz, hogy ne szóródjon, ne fertőzze meg a többi idős lakót. Számtalan példát láttunk erre már az országban, és nem csak a Pesti úti Idősotthonban, amelyet előszeretettel emleget a kormánymédia, lévén, hogy ott a Fővárosi Önkormányzat a fenntartó.

Nem csak a koronavírus tombol az országban.

Figyelmébe ajánljuk