Balatonedericsen nem kérnek a fideszes polgármester egyszemélyi uralmából

Kis-Magyarország

Feloszlatta magát a balatonedericsi képviselő-testület, ezzel megszűnt Papp János fideszes polgármester mandátuma. A helyi képviselők szerint Papp stílusával és módszereivel alapvető gondok vannak. Dulakodás is volt az ülés miatt, rendőrök jelentek meg a településen.

A 2019 őszi megválasztásakor még függetlenként befutó Papp János időközben belépett a Fideszbe, amit többen erkölcsileg, etikailag és politikailag is kifogásoltak, hiszen a helyiek egy része annak tudatában választotta meg a polgármester-aspiránst, hogy nem tartozik egyetlen párthoz sem.

Papp János stílusa, az átláthatatlan költekezés, az uniós pénzből felújított strand körül kialakult feszültségek voltak az önfeloszlatás okai, valamint az, hogy a polgármester módszeresen kihagyta a képviselőket a helyi döntésekből. A testület négy tagja azért kezdeményezett rendkívüli ülést szerdára, mert június 15-e óta lehet ilyet tartani. A polgármester csak július 7-re tűzte volna ki az ülés időpontját.

A kezdeményezők a veszélyhelyzet idején, a különleges jogrendet sajátosan alkalmazó polgármester egyszemélyes döntéseit, határozatait és rendeleteit kívánták áttekinteni. Ezek között nagyon sok kifogásolható akadt, sőt több esetben azok visszavonására készültek. Egy neve mellőzését kérő, a polgármesterrel szembehelyezkedő képviselő a Narancs.hu-nak azt mondta, mindezek közül több a gondatlanság kérdését is felveti. Azonban a polgármester a testület feloszlása után berekesztette az ülést és cinikus mosollyal távozott. A berekesztéssel a polgármester viszont megakadályozta a testület további munkáját, hiszen az csak új polgármester és új képviselő-testület hivatalba lépésével veszti el mandátumát.

 
Papp János
Forrás: balatonederics.hu  

A hétfős balatonedericsi testületben az egyszerű többséghez négy szavazat szükséges. Ez szerdán megvolt, hiszen öten voksoltak a feloszlatás mellett. Mint az egyik helyi önkormányzati képviselő lapunknak elmondta, a polgármester eddigi kifogásolható tevékenységét és a stílusát megelégelték, és a település érdekei, valamint a lakosság akaratának figyelembevételével úgy döntöttek, hogy a bizalomra méltatlan Papp János eltávolításának leggyorsabb eszközével élnek, amely a képviselő-testület feloszlása. 

A rendkívüli ülés nagy érdeklődést váltott ki, ugyanis nagyon régen fordult elő a községben, hogy mintegy ötvenen elmenjenek rá. Sokan utána sem mentek haza, sőt az ülésnek helyet adó helyi művelődési ház udvarán hangos szóváltás és kisebb dulakodás is kialakult. Papp János rendőröket kért a helyszínre. „Olyan még ebben a faluban nem volt, hogy a testület rendőri felügyelet alatt tartson ülést” – mondta portálunknak az egyik képviselő.  

Papp a térség fideszes országgyűlési képviselője, Fenyvesi Zoltán bizalmasának számít. Fenyvesi korábban kiállt Sümeg fideszes polgármestere, Végh László mellett, aki nemrég lapunk erről szóló cikke nyomán országos sajtóvisszhangot kiváltó botrányba keveredett élettársának hamis érettségi bizonyítványa miatt.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.