Dagad a botrány Sümegen a fideszes polgármester élettársának hamis érettségi bizonyítványa miatt

Kis-Magyarország

A Pécsi Járási Ügyészség indítványozza, hogy kobozzák el a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetője, Szabó Krisztina hamis érettségi bizonyítványát. Szabó a fideszes polgármester élettársa. A sümegi ellenzéki vezető levelet írt a belügyminiszternek, egy fideszes bizottsági tag pedig lemondott.

Még tavaly májusban olyan hírek keltek szárnyra Sümegen, hogy a rendőrség egy házkutatás során lefoglalta a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetőjének, Szabó Krisztinának az érettségi bizonyítványát. A hatezres kisváros ellenzéki vezetője, Kovács Mihály (Élhetőbb Városért) feljelentést tett közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt. A feljelentés Szabó Krisztinát érintette, aki a gyanú szerint, amikor 2011-ben a győri központú Nyugat-magyarországi Egyetemre (ma Széchenyi Egyetem), majd 2018-ban, amikor a Pécsi Tudományegyetemre jelentkezett, hamis érettségi bizonyítványt nyújtott be. A nyomozás február 17-én lezárult, és minden kétséget kizáróan megállapította, hogy az érettségi bizonyítvány valóban hamis.

A nyomozás során a Pécsi Rendőrkapitányság széleskörű adatgyűjtést folytatott, s ennek alapján kimondta, hogy a Szabó Krisztina nevére Budapesten kiállított érettségi bizonyítványnak nincs törzslapja az azt kiállító gimnáziumban. Nem található sehol Szabó Krisztina neve az osztályanyakönyvben. A kiállítás időpontját érintő aggályok is felmerültek, de a pecsét és az aláírások sem valódiak. A nyomozás során világossá vált, hogy Szabó 1995. május 23-ig a tapolcai Batsányi János Gimnázium levelező tagozatos tanulója volt. (Viszont érettségi bizonyítványa szerint egy fővárosi intézményben érettségizett.) A Sümegi Szó úgy tudja, hogy a tanulói jogviszonya azért szűnt meg a tapolcai gimnáziumban, mert a harmadik évfolyamban három tantárgyból bukott meg, így nem mehetett érettségi vizsgára.

A rendőrség visszakereste a hivatalos időpontokat. Kiderült: 1995-ben az írásbeli érettségi vizsgák május 8-án, hétfőn kezdődtek. Ebben az időpontban Szabónak Budapesten kellett lennie abban a középiskolában, ahol a rendőrség nem talált semmi nyomot arról, hogy ő valaha is járt volna ott. De 1995. május 8-án biztosan nem, hiszen Szabó Krisztina 1995. május 23-ig a tapolcai gimnázium tanulója volt. Helyi sajtóbeszámolókból kiderült,

a pótérettségi teóriája sem állja meg a helyét,

mert amennyiben egy tanuló 1995-ben három tantárgyból bukott, az automatikus évismétlést jelent számára. A pótérettségik 1995-ben ősszel, októberben zajlóttak. Aki újrázásra kényszerült és ezt sikeresen tette, annak az érettségi bizonyítványába az őszi dátumnak kellene szerepelnie. Ezzel szemben Szabó Krisztina rendőrség által lefoglalt érettségi bizonyítványában 1995. június 12-i dátumot találni, hamis budapesti pecséttel.

Durván megemelt fizetés az élettársnak

Szabónak feltehetően nem akkor kellett először a hamis érettségi, amikor jelentkezett a Nyugat-magyarországi és a Pécsi Tudományegyetemre, hanem már jóval előbb. Ezt egy, a Sümegi Szónak névtelenül nyilatkozó tapolcai orvos azzal magyarázta, hogy Szabónak 1995-ben volt szüksége bizonyítványra, hogy azt bemutassa munkahelyén, különben megfelelő végzettség nélkül nem tölthette volna be tovább az állást. Hosszú évekkel később ugyanezt a hamis bizonyítványt használta fel ismét Szabó. A rendőrségi nyomozás végén megállapították, hogy az okirat-hamisítás büntethetősége időközben elévült. Ennek ellenére jogászok szerint,

ha az érettségi bizonyítvány hamis, akkor érvénytelennek kell majd tekinteni a munkakör betöltéséhez szükséges felsőfokú, szakirányú végzettségét is.

Vagyis az egyetemi diplomákat, valamint az ezekkel a végzettségekkel betöltött munkahelyi beosztás nyomán felvett fizetést. Ami sok millió forint.

A sümegi érettségi ügy 2020 szeptemberében, több mint fél évvel ezelőtt került először nyilvánosságra, de a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetője, egyben a Veszprém megyei kisváros fideszes polgármesterének, Végh Lászlónak az élettársa egyetlen médium ellen sem indított helyreigazítási vagy jó hírnév megsértése miatt pert. Sőt az azóta eltelt időben egyetlen volt gimnáziumi osztálytárs sem jelentkezett, aki igazolhatta volna, hogy Szabó Krisztina érettségijével minden rendben van. Irányadónak tűnik az is, hogy a hamis bizonyítvány tényét kimondó rendőrségi határozattal szemben nem fellebbezett az érintett.

Mindezek ellenére két héttel később, március 2-án, mint a sümegi kistérség vezetője, Végh László 861 ezer forintról több mint 1,6 millió forintra emelte meg élettársa fizetését. (Emellett a sümegi egészségügyi fejlesztési iroda vezetésért további közel 400 ezer forintot kap, így fizetése meghaladja a 2 millió forintot.) Ezt a járványhelyzeti intézkedések miatt, egyeztetések nélkül, egyszemélyben tehette meg az élettárs-polgármester, nem kis felháborodást okozva ezzel a városban. A következtetések levonása azonban nem tartozik a helyi hatalom erősségei közé. Ezt bizonyítja, hogy nemrégiben volt a Fidesz sümegi alapszervezetének ülése, amelyen a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Fenyvesi Zoltán is részt vett. Itt ugyan szóba került az érettségiügy, ám Szabó Krisztina tagságának felfüggesztése vagy megszüntetése fel sem merült. Nem csupán a helyi ellenzék és a közélet iránt érdeklődő sümegiek zúgolódnak, de egyes információk szerint a Veszprém megyei Fideszen belül vannak olyanok, akik ha nem is nyíltan, de a sümegi Kovács Mihály által vezetett egyesületnek drukkolnak, hogy buktassák meg Véghet.

 
Szabó Krisztina, Végh László polgármester és Fenyvesi Zoltán fideszes országgyűlési képviselő
Forrás: Végh László Facebook

A polgármester szerint: fake news

Úgy fest azonban, a sümegi polgármester nem néz szembe szembe a tényekkel. Április 8-i videójában a rendőrségi vizsgálat megállapításait részben tagadta, részben hamisnak mondta, majd levonta a következtetését, hogy szerinte fake newsról van szó. Kovács Mihály ezért április 11-én levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek. Arról tájékoztatta, hogy egy kormánypárti polgármester nyíltan kétségbe vonja a rendőrség határozatát, egyben kérte, rendeljen el vizsgálatot Végh kijelentése miatt.

Kovács Mihály a Narancs.hu-nak elmondta, elképesztőnek tartja, hogy a sümegi polgármester felülbírálja a rendőrségi nyomozást. Belügyminiszteri válasz még nem érkezett a megkeresésre, de jelzésértékű, hogy azóta Végh László törölte április 8-i videóját Facebook-oldaláról.  Rig Lajos (Jobbik) országgyűlési képviselő még februárban, a parlamentben Polt Péter legfőbb ügyészt kérdezte az ügyről.

Érdekesen reagált Szabó Krisztina hamis érettségijére Fenyvesi Zoltán egy nemrégiben tett Facebook-bejegyzésben. Ezt írta:

„Nyomatékosítom, hogy jogilag és erkölcsileg is mélységesen elítélek mindenkit, és el is határolódok minden olyan személytől, aki bizonyítványt vagy bármilyen más okiratot hamisít.”

Ám arra nem tért ki konkrétan, hogy ebbe a körbe beleérti-e Szabó Krisztinát. „Ez roppant kevés. Nem általában kell elhatárolódni a körzet parlamenti képviselőjének az ilyen ügyektől, hanem mindent meg kell tennie és azonnal intézkedni kell, hogy a törvényesség helyreálljon, hisz Szabó Krisztina olyan közpénzből fenntartott intézményt vezet, ami 16 ezer ember egészségügyéért felel, és ez az intézmény Fenyvesi úr körzetében található” – mondta Kovács Mihály portálunknak.

Ennél konkrétabb elhatárolódást tett az önkormányzat egészségügyi bizotságának egy tagja, Pető Zoltán, aki a történtek miatt kilépett a Fidesz helyi alapszervezetéből és lemondott a bizottsági tagságáról. Pető egyebek közt ezt írta közleményében: „Az érettségi és a milliós fizetés miatt egyre csak dagad az emberek jogos felháborodása itt, Sümegen.” Hozzátette: „Mint jobboldali gondolkodású, keresztény hitvallású ember elhatárolódom minden ilyen cselekedettől és elítélek mindenkit, aki hamis érettségivel és csalással jutott vagy jut előnyhöz. Ezt az én gyomrom nem veszi be és én nem is kívánok ehhez tovább, akár hallgatással asszisztálni.” Végül egyértelművé teszi, hogy: „(…) ez a nagyon rövidlátó és erkölcsileg vállalhatatlan érettségi-ügy magával fogja rántani Fenyvesi Zoltán képviselő urat is és még ki tudja, kit.” 

A hamis érettségi bizonyítvány ügyében Kovács Mihály a Széchenyi Egyetem rektorához, Földesi Péterhez és a Pécsi Tudományegyetem rektorához, Miseta Attilához fordult az ott szerzett oklevelek törlése érdekében, Miseta válaszolt, közölve, megkereste a Pécsi Rendőrkapitányságot a hamis érettségi tényét megerősítő határozat megküldése miatt, amelynek megérkezése után elkezdik az ilyenkor szükséges lépések megtételét. Az egyetem várhatóan visszavonja Szabó diplomáit. Kovács szerint Végh Lászlónak döntenie kell, vagy mindenáron védi élettársa védhetetlen helyzetét, vagy polgármesterként a törvényességet és az igazságot képviseli, amire esküje is kötelezi.

 
Mága Zoltán húzza Szabó Krisztinának 
Forrás: Végh László Facebook

Szabálytalansági eljárás, feljelentés

Emellett szabálytalansági eljárás indult az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, mert egy Brüsszel által támogatott EFOP-programban, amely a „Járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztéséről” szólt, a pályázó sümegi kistérség vállalta, hogy a pályázatban részt vevő szakmai vezető (Szabó Krisztina) a megfelelő orvostudományi végzettséggel rendelkezik. A 178 milliós pályázat elbírálásánál ez feltétel volt, plusz pontszámot is kapott a pályázatot benyújtó. Azonban az érettségi hiánya miatt ez a pályázati feltétel nem teljesülhetett legálisan. A hatályos kormányrendeletben foglaltakat sérti, ha a támogatási döntést befolyásoló valótlan adatot szolgáltat a kistérség nevében, amikor Szabó Krisztina azt igazolta, hogy szakmai vezetőként orvostudományi végzettsége volt. (Korábban megírtuk: két másik EU-s pályázattal szintén problémák vannak Sümegen, akár 140 millió forintot is vissza kell fizetnie a városnak.)

Sümegi civilek az EFOP-pályázattal összefüggésben csalás alapos gyanúja miatt feljelentést tettek a Tapolcai Rendőrkapitányságon, ahol el is rendelték a nyomozást. Az első meghallgatások időközben már meg is történtek. Közben a múlt hét csütörtökön a Pécsi Járási Ügyészség átküldte a Pécsi Járásbíróságnak azt az iratot, amelyben indítványozza, hogy

kobozzák el Szabó Krisztina hamis érettségi bizonyítványát.

Vasárnap közleményt adott ki a sümegi ellenzék. Ebben azt írják: „Az Élhetőbb Városért Egyesület tagjai, szimpatizánsai nevében határozottan visszautasítjuk a hamis érettségi bizonyítvány miatt kilátástalan helyzetbe került Végh László polgármester április 16. napján tett agresszív, gyalázkodó és Sümeghez nem méltó megnyilvánulását. A törvényesen bejegyzett és működő egyesületünket ért súlyosan sértő állítások kapcsán az általunk felkért ügyvédi iroda bevonásával polgári, illetve büntetőjogi eljárásokat kezdeményezünk.” 

A járványveszély miatt az utóbbi hónapokban sem a sümegi képviselő-testület, sem a Sümegi Többcélú Kistérségi Társulás nem ülésezett. Első üléseiken aligha fordulhat elő, hogy ne kerülne szóba a fideszes polgármester és kistérségi elnök élettársának ügye. Néhányan azt sem zárják ki, hogy hamarosan időközi polgármester-választás lehet a hatezres Veszprém megyei városban, ugyanis nemcsak törvénysértő helyzet áll fent, hanem a történtek már bizalmi kérdésnek is számítanak.

Szerettük volna megszólaltatni Végh Lászlót és Szabó Krisztinát az ügyben, de megkeresésünkre nem reagáltak.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.