Felemás ítéletben mondta ki bűnösnek a bíróság a gyulai fideszes polgármestert bíráló egykori helyettesét

Kis-Magyarország

Három rendbeli, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt bűnösnek mondta ki első fokú ítéletében csütörtökön a Békéscsabai Járásbíróság Galbács Mihály volt gyulai fideszes alpolgármestert azért, mert korrupciós ügyekkel hozta összefüggésbe Görgényi Ernőt, a békési fürdőváros kormánypárti polgármesterét. Viszont jelzésértékű: ezért semmilyen büntetéssel nem sújtotta.

Ahogy arról a Narancs.hu már többször beszámolt, a 2019-es önkormányzati választás kampányában egy 23 oldalas „Hova tűnt a város pénze?” című kiadványban Galbács összefoglalta az általa korrupciógyanúsnak vélt ügyeket. Leírta, hogy a közbeszerzések irányítottak, visszaosztások történnek, és a Gyulán terjengő értesüléseket idézve megírta azt is, hogy a polgármestert sokan „10 százalékosnak” nevezik. Görgényi Ernő az ügyben rágalmazás miatt két feljelentést tett. Az egyiket a Fidesz etikai bizottságához is elküldött dokumentum miatt, míg a másikat azért, mert ugyanez az összefoglaló 14 ezer példányban 2019 őszén eljutott minden gyulai háztartásba.

Galbács dolgozatának lényege, hogy a gyulai önkormányzattól egy nagyon jól körbehatárolható vállalkozó kör kap szinte mindig megbízást, méghozzá úgy, hogy ezeket előre „lezsírozzák”, sőt, működik a visszaosztás intézménye is. Görgényi és védője, a Gyulán praktizáló Magyar György szerint mindez aljas rágalom, amelyet meglátásuk szerint az is bizonyít, hogy a bizonyítási eljárás során mindezt semmivel nem tudta alátámasztani Galbács és jogi képviselője, Bárándy Gergely. Bárándy viszont egy héttel ezelőtti perbeszédében éppen arról beszélt, hogy a bírósághoz benyújtott okirati bizonyítékaik, elemzéseik, kimutatásaik, az elhangzott tanúvallomások olyan közvetett bizonyítékok láncolatából áll, amelyek Galbács kijelentéseit bizonyítják.

A Békéscsabai Járásbíróság elsőfokú ítéletében három rendbeli, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt bűnösnek mondta ki Galbács Mihályt, aki az elmúlt években a Fidesz-MPSZ tagja, két cikluson keresztül alpolgármesterként Görgényi Ernő egyik helyettese volt a gyulai önkormányzat vezetésében. Ugyanakkor a magánindítvánnyal ellentétben a bíróság két esetben nem látta megalapozottnak a rágalmazás megállapítását Galbáccsal szemben. Görgényi és két, magánindítványt tett társa, Piskolty Tibor és Csizmadia Imre vállalkozók ugyanis azt is sérelmesnek tartották, hogy Piskolty-cégek az árbevételhez mért nyereséghányadát 15-16 százalékosnak mutatta ki a volt fideszes alpolgármester. (Ilyen nyereséghányaddal csak a legnagyobb NER-oligarchák, Mészáros Lőrinc és Szíjj László büszkélkedhetnek, az átlagos mérték 2-4 százalék között van.) Továbbá a bíróság szerint a magánvádat képviselők állításával az sem valósítja meg a rágalmazást, hogy Galbács Mihály azt írta dolgozatában, a gyulai futballt a korrupció tette tönkre.

Ugyanakkor nem látta bizonyítottnak a járásbíróság a volt fideszes alpolgármester azon állításait, miszerint azért nyert Gyulán mindent a Piskolty tulajdonolta Futizo Kft., mert jól képzett szakemberei árazzák be az önkormányzat által kiírt közbeszerzéseket. A bíróság az ítélet indoklásában kimondta, hogy

a valóságbizonyítás során sem a visszaosztást, sem a polgármesternek állítólagosan járó 10 százalékot nem tudta bizonyítani Galbács.

Ez pedig alkalmas volt becsületük megsértésére, ami még felfokozott kampányhelyzetben, közszereplők egymás közötti vitájában sem engedhető meg.

Ehhez képest szembeszökő, hogy a bíróság elsőfokú ítéletében semmilyen büntetéssel nem sújtotta a bűnösnek mondott Galbács Mihályt, csupán egy év próbára bocsátotta. Ez a második legenyhébb intézkedés a megrovás után. Az ilyen esetekben a legkisebb pénzbüntetés kiszabását sem tartja arányban állónak az elkövetett jogsértéssel szemben a bíróság. Igaz, a bűnügyi költség és a pernyertes fél ügyvédjének összesen mintegy 300 ezer forintos összegét Galbácsnak kell állnia. A magánindítvánnyal szemben nem látta megalapozottnak a bíróság azt sem, hogy a Galbács tényállításai, véleménye és sugalmazásai jelentős érdeksérelmet okoztak volna Görgényinek, Piskoltynak és Csizmadiának.

Az ítélet kihirdetése után teljes körű fellebbezést jelentett be Bárándy Gergely védence, Galbács Mihály felmentése érdekében. A tárgyalás után a lapunknak nyilatkozó Bárándy hozzátette, meglátásuk szerint

a Békéscsabai Járásbírság jogértelmezése, álláspontja indokolatlan módon szűkítené a politikai véleménynyilvánítás Alaptörvényben is biztosított lehetőségeit,

ezért azzal nem értenek egyet. Azt is kifogásolta és indokolatlannak tartotta a vádlott védője, hogy a valóságbizonyítás során a bíróság elfogultnak ítélte a védelem egyik tanújának vallomását. A 18 évig az építőiparban középvezetőként dolgozó Mikó János egy konkrét esetet idézett fel, amikor egy elnyert gyulai munkáért Görgényi Ernőnek visszaosztás járt. Bárándy szerint a valóságbizonyítás több esetben eredményre vezetett. Galbács portálunknak azt mondta, a jövőben is fellép a korrupció minden formája ellen.

(Címlapképünkön: Galbács Mihály volt gyulai alpolgármester. Fotó: a szerző felvétele)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!