Akár tíz évet is kaphat az állásából menesztett volt Békés megyei főállatorvos

Kis-Magyarország

Öt és tíz év közötti szabadságvesztés jár azért az üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűncselekményéért, amellyel dr. B. P. volt Békés megyei főállatorvost gyanúsítják. Az ügyben már több beismerő vallomás született, információink szerint ilyet tett a Békés Megyei Kormányhivatal egykori vezető beosztású munkatársa is.

Szokatlanul nagy rendőri akcióról számoltunk be május közepén, amelynek helyszíne a Békés megye déli részén található kisváros, Tótkomlós volt. A hatóságok az egyik helyi állatpatikánál razziáztak, amelynek tulajdonosa korábban szerepet vállalt a 2010 utáni Orbán-kormányban, de emellett jelentős agrárérdekeltségei vannak. Mint kiderült, összehangolt rendőri és ügyészi akcióról volt szó, amelynek keretében egyszerre több helyen csaptak le a beavatkozási egységek – így Tótkomlós mellett Csorváson és Békéscsabán is.

A békési megyeszékhelyen a Békés Megyei Kormányhivatalhoz tartozó Békés Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály Szerdahelyi úti központjában zajlott az akció.

Az állategészségügyi álláson a rendőrök iratokat foglaltak le, majd elvittek és előállították a főosztályt vezető dr. B. P.-t.

A Békés Megyei Kormányhivatal csak a Narancs.hu érdeklődése után ismerte el a történteket, hozzátéve, hogy „az üggyel kapcsolatosan a hivatal a szükséges személyügyi, jogi és munkaszervezési intézkedéseket megtette, az érintett személy munkaviszonyát haladéktalanul megszüntette”. Mint írták, a kormányhivatal „továbbra is elkötelezett a közigazgatás tisztasága érdekében”. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) korábban arról tájékoztatott, hogy az ügyben öt gyanúsított van, közülük egy került előzetes letartóztatásba. Több forrásból származó információink szerint ez a személy éppen a korábbi Békés megyei főállatorvos volt.

A napokban újabb kérdésekkel fordultunk a Központi Nyomozó Főügyészséghez azt tudakolva, igaz-e, hogy több gyanúsított vallomást tett, s ezzel összefüggésben, megfelel-e a valóságnak, hogy dr. B. P.-t kiengedték az előzetes letartóztatásból. Egyben az iránt is érdeklődtünk, hogy az üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetést miképpen bünteti a törvény. A KNYFÜ válaszában azt írta:

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészségen korrupciós bűncselekmény miatt folyamatban lévő ügy gyanúsítottjai közül volt, aki beismerő vallomást tett, jelenleg egyikük sincs letartóztatásban. A vezető beosztású személy az előnyért hivatali kötelességét megszegve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettét a törvény öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.”

 

Információink szerint előbb az ügy előzetes letartóztatásba nem került gyanúsítottjai közül többen feltáró jellegű beismerő vallomást tettek, ennek nyomán végül hasonlóan cselekedett a volt Békés megyei főállatorvos is. Ebből egy büntetőügyekre szakosodott ügyvéd szerint két dolog következik. Egyrészt okafogyottá válik az előzetes letartóztatás meghosszabbítása, másrészt viszont hihetetlen mértékben szűkül a gyanúsításokkal szembeni védekezés lehetősége.

Értesüléseink szerint a nyomozóhatóságoknak titokban felvett hangfelvételek is a birtokában állnak, s ez a beismerő vallomásokkal együtt már valódi ütőkártyának számít a majdani vádirat megszövegezéséhez. Amikor az ügyre rálátóktól azt kérdeztük, miben áll az üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés, akkor egyikőjük lakonikusan csak annyit mondott: „a hivatalos állatorvosi pecsét ott volt szinte mindenen, ha kellett, ha nem”. Ez valószínűleg pluszpénzeket jelenhetett annak vagy azon állatorvosoknak, akik visszaéltek a hivatalos azonosítójukkal. 

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után a Központi Nyomozó Főügyészség közleményt adott ki az ügyben. Mint írják, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult eljárás során a nyomozó ügyészség 2021 májusában Békés megyében összehangolt akcióban tizenegy helyszínen tartott kutatást az NVSZ és a rendőrség közreműködésével. Az ügyészség jelentős mennyiségű tárgyi bizonyítási eszközt és készpénzt foglalt le. A megalapozott gyanú szerint egy vezető beosztású hatósági állatorvos, egy szolgáltató állatorvos, több kutyakereskedő és egyéb technikai és logisztikai feladatokat ellátó személyek jogtalan előny érdekében abban állapodtak meg, hogy a vonatkozó jogszabályi rendelkezések megszegésével, kölyökkutyákat szállítanak Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba.

A közlemény szerint a megállapodás alapján a kutyakereskedők a külföldi vásárlók által leadott megrendeléseknek megfelelő fajtájú, ivarú, a kereskedelmi célú nemzetközi forgalmazásra vonatkozó szabályok által megkívánt veszettség elleni oltással, egyedi megjelöléssel nem rendelkező, a megengedettnél fiatalabb kölyökkutyákat vásároltak fel. A szolgáltató állatorvos a szállítás érdekében biankó kisállat-útleveleket állított ki anélkül, hogy az állatokon bármilyen vizsgálatot, beavatkozást elvégzett volna, majd a vezető beosztású hatósági állatorvos segítőjével rögzítette a webalapú nyilvántartásokban a fiktív adatokat, vizsgálat nélkül igazolta az állatok szállításra való alkalmasságát, és kiállította a szállítmányokat kísérő bizonyítványokat.

(Címlapképünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?