Akár tíz évet is kaphat az állásából menesztett volt Békés megyei főállatorvos

Kis-Magyarország

Öt és tíz év közötti szabadságvesztés jár azért az üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűncselekményéért, amellyel dr. B. P. volt Békés megyei főállatorvost gyanúsítják. Az ügyben már több beismerő vallomás született, információink szerint ilyet tett a Békés Megyei Kormányhivatal egykori vezető beosztású munkatársa is.

Szokatlanul nagy rendőri akcióról számoltunk be május közepén, amelynek helyszíne a Békés megye déli részén található kisváros, Tótkomlós volt. A hatóságok az egyik helyi állatpatikánál razziáztak, amelynek tulajdonosa korábban szerepet vállalt a 2010 utáni Orbán-kormányban, de emellett jelentős agrárérdekeltségei vannak. Mint kiderült, összehangolt rendőri és ügyészi akcióról volt szó, amelynek keretében egyszerre több helyen csaptak le a beavatkozási egységek – így Tótkomlós mellett Csorváson és Békéscsabán is.

A békési megyeszékhelyen a Békés Megyei Kormányhivatalhoz tartozó Békés Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály Szerdahelyi úti központjában zajlott az akció.

Az állategészségügyi álláson a rendőrök iratokat foglaltak le, majd elvittek és előállították a főosztályt vezető dr. B. P.-t.

A Békés Megyei Kormányhivatal csak a Narancs.hu érdeklődése után ismerte el a történteket, hozzátéve, hogy „az üggyel kapcsolatosan a hivatal a szükséges személyügyi, jogi és munkaszervezési intézkedéseket megtette, az érintett személy munkaviszonyát haladéktalanul megszüntette”. Mint írták, a kormányhivatal „továbbra is elkötelezett a közigazgatás tisztasága érdekében”. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) korábban arról tájékoztatott, hogy az ügyben öt gyanúsított van, közülük egy került előzetes letartóztatásba. Több forrásból származó információink szerint ez a személy éppen a korábbi Békés megyei főállatorvos volt.

A napokban újabb kérdésekkel fordultunk a Központi Nyomozó Főügyészséghez azt tudakolva, igaz-e, hogy több gyanúsított vallomást tett, s ezzel összefüggésben, megfelel-e a valóságnak, hogy dr. B. P.-t kiengedték az előzetes letartóztatásból. Egyben az iránt is érdeklődtünk, hogy az üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetést miképpen bünteti a törvény. A KNYFÜ válaszában azt írta:

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészségen korrupciós bűncselekmény miatt folyamatban lévő ügy gyanúsítottjai közül volt, aki beismerő vallomást tett, jelenleg egyikük sincs letartóztatásban. A vezető beosztású személy az előnyért hivatali kötelességét megszegve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettét a törvény öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.”

 

Információink szerint előbb az ügy előzetes letartóztatásba nem került gyanúsítottjai közül többen feltáró jellegű beismerő vallomást tettek, ennek nyomán végül hasonlóan cselekedett a volt Békés megyei főállatorvos is. Ebből egy büntetőügyekre szakosodott ügyvéd szerint két dolog következik. Egyrészt okafogyottá válik az előzetes letartóztatás meghosszabbítása, másrészt viszont hihetetlen mértékben szűkül a gyanúsításokkal szembeni védekezés lehetősége.

Értesüléseink szerint a nyomozóhatóságoknak titokban felvett hangfelvételek is a birtokában állnak, s ez a beismerő vallomásokkal együtt már valódi ütőkártyának számít a majdani vádirat megszövegezéséhez. Amikor az ügyre rálátóktól azt kérdeztük, miben áll az üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés, akkor egyikőjük lakonikusan csak annyit mondott: „a hivatalos állatorvosi pecsét ott volt szinte mindenen, ha kellett, ha nem”. Ez valószínűleg pluszpénzeket jelenhetett annak vagy azon állatorvosoknak, akik visszaéltek a hivatalos azonosítójukkal. 

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után a Központi Nyomozó Főügyészség közleményt adott ki az ügyben. Mint írják, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult eljárás során a nyomozó ügyészség 2021 májusában Békés megyében összehangolt akcióban tizenegy helyszínen tartott kutatást az NVSZ és a rendőrség közreműködésével. Az ügyészség jelentős mennyiségű tárgyi bizonyítási eszközt és készpénzt foglalt le. A megalapozott gyanú szerint egy vezető beosztású hatósági állatorvos, egy szolgáltató állatorvos, több kutyakereskedő és egyéb technikai és logisztikai feladatokat ellátó személyek jogtalan előny érdekében abban állapodtak meg, hogy a vonatkozó jogszabályi rendelkezések megszegésével, kölyökkutyákat szállítanak Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba.

A közlemény szerint a megállapodás alapján a kutyakereskedők a külföldi vásárlók által leadott megrendeléseknek megfelelő fajtájú, ivarú, a kereskedelmi célú nemzetközi forgalmazásra vonatkozó szabályok által megkívánt veszettség elleni oltással, egyedi megjelöléssel nem rendelkező, a megengedettnél fiatalabb kölyökkutyákat vásároltak fel. A szolgáltató állatorvos a szállítás érdekében biankó kisállat-útleveleket állított ki anélkül, hogy az állatokon bármilyen vizsgálatot, beavatkozást elvégzett volna, majd a vezető beosztású hatósági állatorvos segítőjével rögzítette a webalapú nyilvántartásokban a fiktív adatokat, vizsgálat nélkül igazolta az állatok szállításra való alkalmasságát, és kiállította a szállítmányokat kísérő bizonyítványokat.

(Címlapképünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.