Botrány Felcsúton – Politikusok feküdtek Orbán kisvasútja elé

  • Magyar Krisztián
  • 2016. május 1.

Kis-Magyarország

Nem indulhatott el a Felcsút és Alcsútdoboz között közlekedő kisvasút a hivatalos átadás utáni napon, mert ketten a sínekre települtek.

A miniszterelnök szombaton már kipróbálhatta azt a kisvasutat, amely a hivatalos átadót követő első napon mégsem hajthatott ki a felcsúti pályaudvarról, ugyanis indulás előtt néhány perccel DK-s aktivisták a szerelvény elé indultak. Ketten a sínekre feküdtek a vonat előtt, amely a hivatalos menetrend szerint elvileg 10 órakor indult volna az Alcsúti Arborétum felé. Néhányan egy DK-s logóval ellátott molinót tartanak a sínek mellett, amelyen ez a felirat olvasható: „Hobbivasút helyett oktatásra és egészségügyre költsék a pénzünket!”

A helyszínen tartózkodó munkatársunk szerint az aktivistáknak eszük ágában sincs elmenni, minden bizonnyal a rendőri intézkedésig maradnak. A tüntetők elsősorban DK-s szimpatizánsok és a párt vidéki politikusai, a síneken Földi Judit székesfehérvári és Kovács Viktória keszthelyi önkormányzati képviselő fekszik. (Az ellenük történt későbbi rendőri intézkedésről itt olvashat.)

A vasúthoz közelebb  Földi Judit előtte Kovács Viktória

A vasúthoz közelebb Földi Judit, előtte Kovács Viktória

Fotó: A szerző felvételei

A magyarnarancs.hu-nak Földi Judit elmondta, elegük van abból, hogy a kormány stadionokra és értelmetlen beruházásokra szór el rengeteg pénzt akkor, amikor például az egészségügy az összeomlás szélén van. „Szeretnénk megakadályozni, hogy Orbán hobbiőrülete elinduljon. Az ellenzék már ezerszer próbálta elmagyarázni, hogy a társadalomnak nem erre lenne szüksége, de ez nem hatotta meg a kormányt, ezért kellett a tiltakozás drasztikusabb formáját választanunk” – hangsúlyozta a fehérvári politikus. Amikor felvetettük nekik, hogy minden bizonnyal a rendőrségen végzik, azt reagálták: abban bíznak, hogy nem lesz különösebb hatósági fellépés velük szemben, hiszen ők csak a „köz pénzét védik”.

false

A Puskás Akadémia és az Alcsúti Arborétum között közlekedő kisvasutat már novemberben befejezte a munkálatokkal megbízott Swietelsky Vasúttechnika Kft. – az építkezés során Mészáros Lőrinc gépei is feltűntek –, de a 6 kilométer hosszú vonalat csak szombaton avatta fel Orbán Viktor. A beruházás nagyjából 900 millió forintba került, ennek jelentős részét uniós forrásból finanszírozta az akadémiát működtető alapítvány. Orbán Viktor a tegnapi átadón beszélt a kisvasútról, egyebek közt elmondta, hogy a most újraindított vasútvonal a mellett a ház mellett ment el, ahol a gyermekkorát töltötte. A kormányfő azt is közölte, hogy már tervezik a bővítést, azonban forrást még ehhez nem rendeltek.

Frissítés 1.: Negyed 11-kor csaknem fél tucat rendőr érkezett a közeli bicskei rendőrkapitányságról, és igazoltatni kezdték a tüntetőket. Előbb felszólították őket távozásra, de ezt az önkormányzati képviselők megtagadták.

Figyelmébe ajánljuk