Csúszik és drágul a verőcei dunai limes kilátó, a kormány állja a pluszköltségeket

Kis-Magyarország

Már 2019-ben ismert volt, hogy Verőce déli határában, az egykori római hídfőállás területén emlékművet alakít ki az önkormányzat 220 millió forintból. A projekt befejezésének időpontja az év végére volt kitűzve, de jelenleg egy építés alatt lévő fémszerkezet látható csupán a Duna partján. A beruházás a munkadíj és építőanyagárak miatt megdrágult, az átadás időpontját tavaszra tolták. Az önkormányzat szerint az utolsó feladat, egy gyalogos-átkelőhely kialakítása van hátra. 

 

Közel 300 millió forint a verőcei dunai limes kilátó bekerülési ára, a munkadíj és az építőanyag árának emelkedése miatt a kormány közel 80 millió forint plusz forrást biztosított a munkák befejezésére. A projektet a tervek szerint idén év végéig kellett volna megvalósítani, azonban az átadó ünnepséget és a megnyitó időpontját kitolták tavaszra – értesült a Narancs.hu. 

2019 augusztusában a váci illetékességű ESTV számolt be róla, hogy Verőce határában áll a Duna bal partjának egyetlen feltárt római kori őrtoronymaradványa, amelyet egykor ún. pontonhíd kötött össze a szemközti, a Szentendrei-szigeten lévő toronnyal. Az akkori tudósítás szerint a 4. században épült hídfőállást, amely a Római Birodalom határán húzódó limes része volt, 220 millió forint támogatásból újítják meg. 

Grauszmann György polgármester a tévé híradójának azt mondta, a tervek szerint a tornyot korszerű fémszerkezettel teszik látványossá, de megmaradnak a '60-as években felújított eredeti kőlapok is. A beruházás része két múzeum is, emellett parkolókat és kerékpárkölcsönzőt terveznek a területre. A munkálatok várhatóan októberben kezdődnek. 

„Verőce község önkormányzata egy pályázat kapcsán 220 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, hogy visszaállítsuk a római hídfőállás egyik tornyát, kialakítsunk a jelenlegi vízmű területén – a már nem használatos trafóházban, amit a vízmű igazából Verőce község önkormányzat részére most odaadott – az alsó szinten egy limes múzeumot, a világörökségi helyszínekkel kapcsolatos múzeumot, a fölső szinten pedig egy vízügyi múzeumot, és mindezt összekössük Verőce településsel egy római tematikus sétánnyal, ami egy kilométer hosszú lesz” – fogalmazott a televíziónak a polgármester.

2020 februárjában Grauszman sajtótájékoztató keretében mutatta be a projekt terveit a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM). Az elhangzottak értelmében a beruházást konzorciumi partnereség keretében valósítják meg, aminek vezetője a múzeum. Ahogy a polgármester mondta, akkor már a tervezés befejezési munkálatai folytak, és a megvalósításhoz szükséges közbeszerzési eljárások kiírására sem kell sokat várni. Úgy számoltak, hogy a kivitelezési munkák ténylegesen nyáron kezdődhetnek, a projektre 36 hónap áll rendelkezésre, a tervezett befejezési dátumnak 2022. február 28-át jelölték ki. 

2021 júliusában egy látványterv is nyilvánosságra került. A Turizmus.com beszámolója szerint a megépülő torony kilátóként működik majd, kialakítanak egy látogatóközpontot is, amely a késő római határvédelem, a római kori hajózás és a vízhasználat témáját mutatja be interaktív módon. A látógatóközpontban kiállítóé és vetítőtér, jegypénztár, büfé és ajándélkbolt, higiéniai helyiségek kapnak helyet. A látogatóközpont mellett római tematikus játszótér is épül majd az erődnél, valamint a Dunával párhuzamosan egy tanösvényt is létrehoznak, öt pihenővel.

 
Dunai limes emlékmű látványterve Verőcén
Forrás: Verőce Község Önkormányzata

Fémszerkezet a Duna-parton

A 2020 februárjában tartott sajtótájékoztatón elhangzottak szerint tehát legkésőbb idén februárig el kellett volna készülni az emlékművel. A MNM oldalán már az áll, hogy a projekt tervezett befejezési időpontja idén év vége (a konzorcium a Budapest déli részén található Campona római erődöt is rekonstruálja, egyebek mellett élményparkot alakít ki itt). 

Magyarán két befejezési dátumot ismerünk, amiből az egyiken már túl vagyunk, a másik pedig vélhetően teljesíthetetlen, ismerve a beruházás jelenlegi állapotát. A Google Maps alkalmazással meg lehet tekinteni az októberi állapotot, ami óta nem változott túl sokat a verőcei Duna-parton található kezdetleges kilátó. 

A fémszerkezettel kapcsolatban a helyi Facebook-csoportokban elindult a találgatás, hogy vajon mi készül itt és mikorra valósulhat meg, ezért megkerestük az MNM-et és Verőce önkormányzatát. A múzeum nem reagált, de Grauszman György válaszolt levelünkre.

Mint írta, a projekt megvalósul, tavaszra tolták ki az átadóünnepség és a megnyitó időpontját. A bruttó bekerülési ára 300 millió forintra nőtt.

„Mivel ez egy négy évvel ezelőtti költségvetésű projekt volt, ezért eredetileg 220 millió forint lett volna, időközben a munkadíj és építőanyag áramelkedések miatt közel 80 millió forint pluszforrást biztosított a kormány a munkák befejezéséhez”

– írta a polgármester. Az utolsó feladat a gyalogos-átkelőhely létrehozása, hogy a torony megközelítése is biztonságos legyen, ennek kivitelezése március környékén várható, tette hozzá.

Mi az a limes? 

A Római Birodalom határvonala, a limes egykor Nagy-Britanniától Közép- és Kelet Európán a Közel-Keleten át egészen Észak-Afrikáig húzódott. Verőcétől keletre olyan római kori kiserőd romjai találhatók, amely erődített kikötőként a 4. századi határvédelmének egyik fontos láncszeme volt. 

2021 júliusában az UNESCO világörökségi bizottsága felvette a világörökségi helyszínek listájára a dunai limes vonalának németországi-ausztrai-szlovákiai szakaszát. A magyar szakasz is felkerülhetett volna, csakhogy Magyarország kilépett a közös pályázatból. Ennek okaival a Magyar Narancs részletesen foglalkozott. 

Legutóbbi lapszámunkban pedig a dunakanyari turisztikai fejlesztésekről írtunk. A válságos időszak miatt még az államilag támogatott beruházások sem tudnak megvalósulni vagy bizonytalanná válik a kivitelezésük. A helyben működő, jól menő idegenforgalmi vállalkozók sem túl bizakodóak a jövő évet illetően. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk