Így épül, épülget a Dunakanyar

A végén még kiegyenesítik

Belpol

Az elmúlt években sok százmilliós állami támogatások áramlottak a Dunakanyar turisztikai fejlesztésére. A befektetők között felbukkantak cégek, amelyek Száraz István és alapítványok, amelyek Rétvári Bence vonzáskörzetébe tartoznak. Meg persze helyi erős emberek. Ám a gazdasági válság most homokot szórt a gépezetbe.

Lakossági fórumot tartottak 2022 augusztusában a zebegényi Millenniumi Pavilon (Dohánypavilon) felújításáról. A beruházók jelenlétében zajló eseményen egy helyi lakos azt tudakolta, miképpen garantálják, hogy a környékbeliek életminősége ne változzon. „Ott rendezvények lesznek, tehát autós forgalom lesz, buszos forgalom lesz. Hogyan fogom megközelíteni a házamat az építkezés ideje alatt?” – kérdezte. Az egyik tervező válaszában az engedélyekről, jogszabályokról kezdett beszélni. „Én most erre nem tudok válaszolni, biztos van olyan, hogy valakinek az utcáját felújítják, és olyat is láttunk már…” – indította válaszát a tervező, mire a kérdező felállt, és kisétált a teremből.

Korábban lapunk részletesen foglalkozott azokkal az alapítványokkal, amelyek a térség országgyűlési képviselőjéhez, Rétvári Bencéhez köthetők, ugyanis ezeknek egy-egy értékes váci és szobi épületet, a leromlott állapotú zebegényi Kenderes Hotelt, valamint a pati­nás Millenniumi Pavilont is sikerült megszerezniük (lásd: Zsebben a Dunakanyar, Magyar Narancs, 2022. május 25.). E szervezetekről annyit érdemes tudni, hogy Rétvári párttársai, közvetlen munkatársai (például Bajor Gergő, a KDNP parlamenti frakciójának titkára, Ábrahám Katalin korábbi újbudai önkormányzati képviselő vagy Stágel Bence egykori országgyűlési képviselő) tűntek fel bennük, és élvezik a kormány támogatását, valamint különböző projekteket visznek a Dunakanyarban. Ráadásul a szobi és a váci épületeket közvetlenül az államtól kapta meg az egyik ilyen szervezet (a Dunakanyari Védegylet Alapítvány), miközben az önkormányzatok is igényt tartottak volna rájuk. Vácott még demonstrációt is szerveztek az eset miatt – de a zebegényi pavilon fejlesztése is felzaklatja a környékbelieket.

A községben Matolcsy György jegybank­elnök fiának, Matolcsy Ádámnak a barátja, Száraz István is próbált panziót nyitni, azonban – mint ahogyan azt lapunknak elárulta – a válság olyannyira megdobta volna a kivitelezés költségeit, hogy végül elálltak a projekttől, a korábban megvásárolt és kibővített telket 420 millió forintért meg is hirdették. Pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) két éve 300 millió forint állami támogatást adott a Száraz érdekeltségébe tartozó Dunakanyar Turisztikai Kft.-nek. A Magyar Nemzeti Bank kommunikációs tenderein jól hasító üzletember a Duna túloldalán, Dömösön is ugyanígy járt: egy másik cége, a Riverview Ecolodge Kft. 90 millió forint állami támogatást nyert panzió létesítésére, de a gazdasági helyzet miatt ezt a beruházást is elengedték.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk