Egykor Horthy főhadiszállása volt a siófoki villa, amiről most a rezsiárak miatt mondana le a bérlő

Kis-Magyarország

A siófoki sétányon álló Thanhoffer-villa családi nyaralónak épült, de volt rossz hírű főhadiszállás, SZOT-üdülő, legutóbb pedig luxuspanzió. A további sorsa azonban az elszálló rezsiárak miatt ismét kérdésessé vált. 

Thanhoffer Lajos orvos, anatómus, hisztológus 1843-ban született Nyírbátorban. Huszonkilenc évesen, 1872-ben már a szövettan és vegytan egyetemi magántanára volt, majd később a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Munkásságát számos tudományos cikk és tanulmány őrzi, ő vezette be a mikroszkópos vizsgálatokat az állatorvosi akadémián. Tisztes jövedelméből villát építtetett Siófokon, a mai Petőfi sétány 4. szám alatt, amely 1897-ben lett kész. Maga Thanhoffer Lajos nem sokáig élvezhette a lakot, mert 1909-ben elhunyt, de a ház ma is áll, Thanhoffer-villaként luxus panzió üzemel benne. A villának meglehetősen gazdag a történelme, de egyelőre kérdés, hogy most mi lesz a sorsa. 

A villa most luxuspanzióként üzemel. A Booking.com adatai alapján november 6-i érkezéssel, 7-i távozással egy éjszakát két felnőtt már akár 515 105 (félmillió) forintért is eltölthet itt, reggeli az árban. Némileg összezavarhatja ugyanakkor a magyar történelem viharaiban képzetlen turistát, mit jelenthet a jelenlegi bérlő honlapján található szöveg, és mi köze a Thanhoffereknek Horthyhoz:

„...Thanhoffer Lajos, aki ezt a csodaszép villát megálmodta. Ilyen impozáns épületekkel szerette volna beépíteni a magyar tenger fővárosát. Tervéből sajnos kevés valósult meg, de a Thanhoffer Villa több mint száz év történelmének viharait átvészelve máig megmaradt, és most teljes körűen felújítva, kívül belül restaurálva a huszonegyedik századi igényeinek megfelelően korszerűsítve exkluzív panzióként működve fogadja azokat a vendégeket, akik nem csak a tó hűs hullámait kívánják élvezni, de egy kis időutazás résztvevőjeként pihenésüket olyan miliőben óhajtják eltölteni, amelyet egykoron csak a legmagasabb úri körök élvezhettek. Ez a megfejtése annak, hogy a villában kialakított lakosztályok miért viselik a Horthy család nőtagjainak nevét. Hiszen talán éppen abban a szobában laktak annak idején ők maguk is.”

Thanhoffer Lajos ugyanakkor nem akart a Balaton építészeti divatdiktátora lenni, és bár Horthy Miklós valóban lakott itt, korántsem egy családi nyaraláson. 

 
Az impozáns villa 
Forrás: Facebook/Thanhoffer Villa Siófok
 

Horthy ugyanis a Tanácsköztársaság bukása utáni hónapokban, 1919. augusztus 13-tól november 14-ig foglalta le a villát, itt rendezte be a főhadiszállását (hogy a Thanhoffer-családdal ezalatt mi történt, nem sikerült kiderítenünk, további történetükről lásd keretes írásunkat).

Arról, hogy Horthy itt tartózkodásának három hónapja alatt mi történt a házban, jelenlegi kormánypárti portálok nosztalgikus hangnemben írnak. A második világháború után azonban több rémtörténet is napvilágot látott, ez ugyanis a fehérterror időszaka volt, többen állították, hogy a ház pincéjében kínozták őket. 

„Még az is messze elkerüli a Thanhoffer-villát, aki az utcára kimerészkedik. A nyaraló emelete: tisztikaszinó. Pincéje: kínzófogda. Odafenn zenegép muzsikál, a pincében foglyok ordítanak a kíntól” – írta a Szabad Föld 1949. április 3-i száma. „Tóth György siófoki gazdálkodó rozsdás csigán lóg, hátrakötözött kézzel. Dús haja kitépve, feje alvadt vércsomó. Combjából patakzik a vér. Belétört valamelyik vallató tiszt bicskája. Mellette még négy enyingi paraszt függ. Testük aprókat rándul, nem sokáig bírják a gyötrelmeket. Lakkcsizmás Horthy-tiszt a vallató… Már hozzákészül, hogy Tóth György melléről lenyúzza a bőrt, de ebben a pillanatban kiáltozás hallatszik: – Tűz van, ég a ház! A tisztek hanyatthomlok menekülnek kifelé. A tisztikonyhán szolgáló szakácsnő nem tudta, elviselni a halálhörgést, tüzet rakott a kamrában, s fellármázta a házat, hogy valamiképpen véget vessen a foglyok gyötrelmeinek.” 

A közelben az úgynevezett Krúdy- vagy Jókai-villába– és még néhány házba – szintén Horthy vezérkara, köztük a hírhedt különítményes Prónay Pál szállásolta be magát, és míg Horthy a Thanhoffer-villa emeletén lakott, a földszinten a segédtisztje, Magasházy László. Utóbbit 1948-ban a Népbíróság elé állították, akkor a perében az is felmerült, hogy a házban orgiákat tartottak, a Népbíróság ezzel kapcsolatban helyszíni szemlét is tartott. Magasházyt végül főbüntetésként életfogytiglani börtönre ítélték.

Horthy és csapatai végül három hónapnyi tartózkodás után távoztak (1919. november 16-án bevonult Budapestre és ide is helyezte át a főhadiszállását). Arról, hogy mi lett a házzal, az Arcanum adatbázisból egyetlen adatot sikerült találnunk; eszerint a mai Petőfi-sétányon, az egykori Rákóczi utcán 1938-ban szálloda üzemelt és hirdette magát az Esti Kurírban: „CORSO PENZIO" Tul.: SCHLESINGER Strandfürdővel szemben, modern folyóvizes, erkélyes szobák, árnyas park, kitűnő ellátás. Mérsékelt árak. Szigorúan kóser. Telefon 133”

Aztán megint jött háború. Nem tudjuk, ki használta az épületet 1953-ig, ekkor azonban államosították, a Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT) munkásüdülője lett, aztán az AUTÓKER birtokolta tíz évig, felújítás fejében.

Mi lett a Thanhoffer-családdal?

Özv. Thanhoffer Lajosné Barhó Mária, Thanhoffer Lajos felesége 1909-től évi 2760 pengő özvegyi ellátást kapott a vallás- és közoktatásügyi miniszter rendelete alapján, amit 1928. márciusáig élvezhetett. A Dunántúl című lap március 21-i számában már halálhírét közli, azt azonban még megérte, hogy a férje halálakor hároméves unokája, szintén Thanhoffer Lajos orvostanhallgató lett.

Az ifjabb dr. Thanhoffer megelőzte a korát, Zsebők Zoltán professzor önéletrajzi kötetében, a már „öreg” kutató, de még fiatal orvos kollégájáról ezt írta: „megjelenik előttem a nagyon tehetséges és kiválóan képzett néhai barátom, dr. Thanhoffer Lajos képe, aki 1934-ben kifejtette kevés barátja közt nekem is, valamint illetékesek előtt, hogy elméleti megfontolás alapján lehetséges kockázat nélküli hormonális fogamzásgátlás. Úgy vélte, hogy vemhes állatok vizeletéből luteinizáló, vagyis peteérést gátló hormont lehet kivonni, s ezt kellő tisztítás után a szervezetbe bevinni, mint például a sertés-hasnyálmirigyből előállított inzulint.” A történet szerint a Chinoin igazgatójának tetszett az ötlet, ám az első eredménytelen kísérlet után nem biztosította tovább a kutatás feltételeit, így „Thanhoffer dr. elment Belga-Kongóba orvosnak”. Húsz évvel később ugyanezen az elven kezdték el gyártani az első hormonális fogamzásgátlót. 

Ifj. Thanhoffer Lajos Kongó: orvosi táskával Afrika földjén címmel könyvet írt tapasztalatairól, amit az Egyetemi Nyomda adott ki 1943-ban a háború idején. Az Országos Széchényi Könyvtár Nektár adatbázisa a szerző halálát kérdőjelesen 1945-re teszi, ám más források szerint Kongóban 1936-tól 1960-ig praktizált (1952-ben még új kórház tervezésével bízták meg) és 1971-ig élt. Sorsáról, afrikai gyógyítási gyakorlatáról bővebben olvashatunk Pusztai Gabriella bölcsészdoktori értekezésében. Innen tudjuk, hogy feleségével és gyermekeivel többször hazatért. Ha Siófokon is jártak, az egykori nagyszülői házba nem kaphattak SZOT-beutalót.

A villa ezután a Hunguest tulajdonába került, tőlük vette meg Siófok Város Önkormányzata 1996-ban, Balázs Árpád fideszes polgármester első ciklusa alatt. A villát 2001-ben kezdték felújítani, százmilliós költséggel, majd 2004-től a Kodolányi János Főiskola Siófoki Intézetének Könyvtára lett. A Kodolányi azonban távozott a városból, így 2013-ban Balázs Árpás ötödik, egyben utolsó polgármesteri ciklusa alatt szálláshellyé, vendégházzá alakították, szintén többszáz milliós költséggel. Amikor 2014-ben meglepetésre Lengyel Róbert lett a polgármester, a Thanhoffer-villa 13 év utáni másodszori átalakítási munkálatainak szükségessége, minősége és elszámolása körül volt némi rendőrségi nyomozás, de a hatóság mindent a legnagyobb rendben talált.

Aztán 2015-ben a Jobbik helyi szervezete azzal az ötlettel állt elő, hogy helyezzenek el a Thanhoffer-villa falán Horthy-emléktáblát azzal a felirattal, hogy „innen indult nemzetmentő útjára”. Az akkor Fidesz-többségű képviselő-testület hosszas vita és az MTA véleményének megkérdezése után végül leszavazta a kezdeményezést. Ha a javaslattevő szélsőjobbos párt nem tudott az épülettel kapcsolatba hozott vérengzésekről, az talán a jobbik eset.

 
Közel a parthoz
Forrás: Facebook/Thanhoffer Villa Siófok
 

2017-től aztán a Fidesz több rendezvényének helyt adó Plázs Nyár Kft. vette bérbe öt évre a Thanhoffer-villát, ahol 2019 júliusában, az önkormányzati választás előtt pár héttel például a Fidesz polgármesterjelöltje, Gruber Attila is mulatott. A Plázs Nyár bérleti szerződése tavaly járt le, a Lengyel Róbert vezette önkormányzati pályázat útján adta bérbe ismét a villát.

A polgármester akkor így lelkendezett: „Számlán a pénz (…) A Thanhoffer villánk (tessék nézni a két lenti felvételt a villa belsejéből; hát nem gyönyörű?) némileg méltatlan kálváriája is végre nyugvó pontra jutott… A pályázati úton kiválasztott új bérlővel a szerződés aláíratott és immár az a Balaton-Parti Kft. számlájára is utalt: c.c. 32 millió Ft-ot (ez 2 év bérleti díja egyben, 1 éves rezsi átalány és 1 éves biztosítási díj), ezen felül pedig letétbe helyezte a 11,5 millió Ft-os kauciót is. (Az előző bérlő a Plázs volt. 2017-ben, az első esztendőben 5 millió Ft volt az éves bérleti díj… Tessék utána számolni, hogy most akkor melyikkel járt jobban Siófok ? Vegyük figyelembe azt is, hogy most többszörös pénzért egy válság közepén kaptunk ennyit érte, nem pedig akkor, amikor még a gazdaság is rendben volt.)” 

Idén októberben azonban a villa bérleti szerződésének ügye ismét a siófoki képviselő-testület elé került. Kiss László, a bérlő AVS Luxury 2021 Kft. ügyvezetője ugyanis azt kérte, hogy közös megegyezéssel, október 31-i hatállyal szüntessék meg a bérleti szerződést. Mint írta, két éven át „a Villa szellemiségével összhangban” üzemeltették a bérleményt és „komoly brandet” építettek ki, az idei szezonban 90 százalék feletti volt a kihasználtságuk, értékelésük a Bookingon 9.1-es, de: „A hazai energetikai piacon történt negatív irányú drasztikus árváltozások (előzetes információk szerint a gáz hét és félszeresésre az áram közel négyszeresére történő emelkedése) nem teszik lehetővé számunkra, hogy a Villát az általunk és vendégeink által elvárt módon és színvonalon a továbbiakban is üzemeltessük, illelve nem látjuk biztosítottak, hogy a Villa állagát a továbbiakban a magunk és a Bérbeadó által elvárt módon fenntartsuk.”

A bérlő emellett kéri vissza az előre befizetett bérleti díj és a kaució le nem lakott részét, továbbá vitatnak egy energiaszámlát is, de a 6 millió forint értékűnek tartott bevitt berendezést eladnák a városnak a további működtetéshez.

A testület egyelőre elnapolta a döntést a bérleti jogviszony megszüntetéséről, de könnyen lehet, hogy hamarosan ismét bérelhető lesz a Thanhoffer-villa. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk