Alpolgármesterré választották a kritikus Facebook-csoport alapítóját

Kis-Magyarország

Rusin Csaba ingyen vállal munkát és felelősséget Újszentivánon.

Amikor sok idős embernek el kell döntenie, hogy kiváltja a gyógyszereit, vagy ennivalót vesz, vagy rezsit fizet, nekem nincs erkölcsi alapom ezért pénzt kérni” – indokolta a Narancs.hu kérdésére Rusin Csaba, miért vállalt társadalmi alpolgármesteri munkát, vagyis felelősséget, tanácskozási és véleményezési joggal, szavazati jog, javadalmazás és költségtérítés nélkül.

A kétezer lelkes Újszentivánon ilyen tisztség eddig nem létezett.

Rusin Csaba több mint harminc évet dolgozott a honvédségnél, a rendőrségnél, illetve a titkosszolgálatnál. A legutóbbi soros önkormányzati választáson, 2019-ben önkormányzati képviselőjelöltként indult Újszentivánon, mert szeretett volna változtatni a helyi önkormányzat munkáján, de nem került be a testületbe.

A választás éjjelén a községháza előtt találkozott a Fidesz által támogatott győztes polgármesterrel, Putnik Lázárral, aki kocsival érkezett, letekerte az ablakot, és odavetett neki egy pikírt megjegyzést. Rusinnál ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Facebook-csoportot alapított Élhető Újszentivánért néven, és hétről hétre nyilvánosságra hozta a községvezetés ügyeit, amelyek szerinte bűncselekményre utalnak, és rendszeresen megszólította a polgármestert, bár ő ezen a fórumon nemigen reagált.

Rusin kiderítette, felfedte azt is, hogy a településen sok embert – közöttük az ő külföldön dolgozó fiát is – papíron közmunkásként szerepeltette az önkormányzat.

Rusin tevékenysége jó ideig szélmalomharcnak látszott. Aztán idén február 7-én Putnik Lázárt – aki tizenhét évig vezette a falut – két másik emberrel együtt őrizetbe vette a NAV, különösen nagy kárt okozó költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával. A nyomozók szerint a helyi munkásszálló építésére kapott pénzből több tízmillió forintot saját céljaira fordított a községvezető, akinek letartóztatását most legutóbb megint meghosszabbították három hónappal, 2023. február közepéig.

A képviselő-testület feloszlatta magát, időközi választást kellett kiírni. Ezen a Fidesz is indított polgármester- és képviselő-jelöltet. A választási kampányban – bár nem is indult jelöltként – az utolsó napon Rusin Csaba háza elé is felfestette valaki: „gyökér”. A főutca fölé magasan kifüggesztett molinót, több plakátot is megrongáltak ugyanakkor. A plakátokon és a molinón szereplő jelölt, korábbi fideszes országgyűlési képviselő, a szomszédos Tiszasziget egykori polgármestere, Bodó Imre győzött, és többségében az őt támogató képviselő-jelöltek szereztek mandátumot.

A választás végeredményét a sajtó úgy kommentálta, hogy ez az a falu, ahol az emberek nem kértek a Fideszből, sem pedig a hagyományos ellenzékéből.

Az Élhető Újszentivánért csoportnak most 1100 tagja van, bejegyzéseit 15-35 ezren figyelik.

 
Rusin Csaba. A fotó forrása: Facebook
 

 „Ez a közfigyelem is felelősséggel jár, amit a csoport tagjai leírnak, annak igaznak kell lennie – mondja Rusin Csaba. – Azért nem akartam indulni az időközi választáson, mert nem akartam befolyásolni az eredményt. Szerintem az igazi rendszerváltozás most zajlott le Újszentiván életében. Az új képviselő-testület most ért el oda, hogy értékeli az elmúlt időszakot, és elismerte, amit a csoportunk képviselt. Az előterjesztés szerint a feladatkörömbe a közbiztonsággal, a migrációval és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos feladatok tartoznak, ez az eredeti szakmámhoz közel áll, a végzettségemnek megfelel. Ezen túl más munkával is megbízhat a polgármester. Az a feladatunk, hogy békét teremtsünk a településen, és újból felépítsük a közösséget. Ez jól halad, a bölcsőde és az óvoda ügye is rendben lesz szerintem. Most azt méri föl az önkormányzat, hogy helyben és a környékről hányan járnának ide iskolába, és szeretné megteremteni a lehetőségét annak, hogy az előző vezetés által megszüntetett általános iskola újból beindulhasson.”

Arról, hogyan viszonyuljon az önkormányzat az előző vezetés ügyeihez, ugyanúgy gondolkodik Rusin Csaba és Bodó Imre. Az alpolgármester azzal a kikötéssel vállalta el a tisztséget, hogy választ fognak adni mindazokra a kérdésekre, amelyek a csoportban az utóbbi időben szóba kerültek. Ez Rusin megfogalmazása szerint nem valami boszorkányüldözés, vagy leszámolás, hanem hozzájárulás ahhoz, hogy a rendszerváltás lezáruljon. Tisztán akkor lát majd mindenki, ha a nyomozó hatóságok munkája alapján az ügyészség vádat emel és a bíróság ítélkezik. Az önkormányzatnak az a dolga, hogy ha szükséges, segítse a nyomozók munkáját, és rendet tegyen maga körül.

Amikor kiderült, hogy Rusinból alpolgármester lehet, a Facebookon sok ellenfele nyilvánított sarkos véleményt.

„Elég nagy mocskolódás kezdődött. Sokan még nem tudták feldolgozni, hogy július 3-án így döntött a többség, és vannak, akik az előző vezetéshez kötődve nem szeretnék, ha további ügyekben is zajlana vizsgálat. Elgondolkodtató, hogy olyan emberek, akik a keresztényi elveket hirdetik, a legmocskosabb jelzőket használva ítéltek meg engem, a csoportot és az új önkormányzati vezetést – mondja Rusin. – Ez azonban előbb-utóbb lecseng. Nincs más dolgunk ezzel, mint le kell nyugtatni az embereket, és igazat kell mondani nekik. Zajlanak az utcafórumok, novemberben pedig falugyűlés is lesz, amire egy ideje nem volt példa. Az első civil házas közösségi gyermekrendezvény jól sikerült, majdnem kilencven gyerek volt ott és a szülők, ilyen programokat szeretnénk még szervezni. Lesz rendes költségvetésünk is, ami majdnem két évig nem volt, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette a település adórendeletét.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk