Úgy fúrnak gázkutakat Békés megyében, hogy az engedélyezési eljárás el sem indult

Kis-Magyarország

Egymásnak ellentmondó válaszokat adott a minisztérium és a kormányhivatal a nyékpusztai gázmezőn folyó fúrással kapcsolatban az ellenzék képviselőjének. A témával lapunk is többször foglalkozott.

A békési gázmezőn kútfúráshoz elengedhetetlen engedélyezés még el sem indult, illetve nemrég mégis elindult, de ettől az egész dokumentáció titkossá vált. Ezt írta friss Facebook-bejegyzésében Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője. „A magyar állam totális működésképtelenségének újabb bizonyítékát szolgáltatta a kormány, ezúttal a nyékpusztai gázvagyonnal kapcsolatban” – fogalmazott Tordai.

Úgy folytatta: a szóban forgó Corvinus-projektről, illetve a nem hagyományos technológiákkal kitermelhető gázkészletről először Koncz Zsófia, „a Palkovics-minisztérium nem annyira hozzáértő államtitkára nyilatkoztatta ki”, hogy „az első, már lefúrt kút – a tervek szerint – 2023 év elején termelésbe állhat”, valamint hogy „a kitermelés a hatályos környezetvédelmi előírások, jogszabályok betartásával valósulhat meg” – áll az ellenzéki parlamenti képviselő posztjában. Kérdésére: hogyan is állnak akkor a környezetvédelmi engedélyekkel, az illetékes kormányhivatal ehhez képest meglepő választ adott.

 
Fotó: A szerző felvétele

Eszerint „a Corvinus projekt kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánításáról szóló 308/2022 (VIII. 11.) Korm. rendelet szerinti beruházással kapcsolatos dokumentumok ez idáig nem kerültek benyújtásra, azokkal összefüggésben eljárás nem indult”. Amikor ismételten rákérdezett Tordai az ügyre, hogy melyik megoldás a helyes, a következő „információt” kapta. A gázprojekttel kapcsolatos „előzetes vizsgálati eljárás folyamatban van. Az előzetes vizsgálati eljárás dokumentációjában foglalt adatok a Kormányhivatal feladat- és hatáskörébe tartozó döntés megalapozását szolgálják, ezért a megismerhetővé tételük veszélyeztetné a döntéshozatali eljárás illetéktelen külső befolyástól mentességét, a kormányhivatali álláspont szabad kialakítását, így ezen adatok megismerése az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 27. § (5) bekezdésére figyelemmel nem biztosítható.”

 
Fotó: A szerző felvétele 

A Párbeszéd politikusa szerint ez nem jelent egyebet, minthogy

a gázkutat a jogszabályok betartásával, azaz az engedélyek birtokában már lefúrták, de az engedélyezés még el sem indult, illetve nemrég mégis elindult, de ettől az egész dokumentáció titkossá vált.

A Narancs.hu másfél hónappal ezelőtt már foglalkozott a békési gázmezőkkel. Cikkünkben többek között azt állapítottuk meg, hogy bár stratégiainak és lehetséges kitörési pontnak nevezik a térség fideszes országgyűlési képviselői az észak-békési gázmezőt, de nagyon mélyről, nehezen és drágán, esetleg egészségügyi kockázatokkal termelhető ki a földgáz. 

A témával a héten megjelent friss lapszámunkban is írtunk. Az észak-békési gázmezők minél hamarabbi kiaknázása a Corvinus-projekt célja, amelyben a politikai elvárás erősebbnek tűnik a szakmai szempontoknál, miközben a remélt, nem egészen félmillió köbméter földgáz felszínre hozatalának költséghatékonysága legalábbis vitatott - olvasható cikkünkben. Mindeközben az érintett földtulajdonosokat komolytalan összegekkel kártalanítanák. Az egyik földtulajdonosnak felajánlott bányaszolgalmi jog összege fényévnyire van attól az összegtől, amit a tulajdonos képviselője által felkért ingatlanforgalmi szakember állapított meg: a 46 ezer és a majd 2,5 milliós összeg között 51-szeres a különbség.

Arról nem beszélve, hogy a Magyar Közlönyben augusztusban közzétett Corvinus-program előírja a környezetvédelmi hatásvizsgálatot, míg – alig pár héttel később – a nyékpusztai földtulajdonosok olyan tartalmú leveleket kaptak a Békés Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályától, hogy : (…) „a szénhidrogénkút termelésbe állítása és termelővezeték építése, üzemeltetése és felhagyása során nem várhatók jelentős környezeti hatások, ezért környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?