A „kerítésbontó” polgármestert és az MSZP-t ábrázoló óriásplakátokkal rukkolt elő a bevétel nélküli siófoki roma egyesület

Kis-Magyarország

Lengyel Róbert helyi polgármestert és Ujhelyi István MSZP-s EP képviselőt mint „kerítésbontókat” ábrázolják azok az óriásplakátok, amelyek pénteken kerültek ki Siófok forgalmas útjai mellé egy cigány egyesület megbízásából. Honnan volt erre pénz, mi a szándék, ki a valódi megrendelő?

Együtt bontják le a kerítést? – kérdezik a siófoki Sió-Rom Cigány Egyesület megbízásából készült óriásplakátok, amelyek pénteken kerültek ki Siófok forgalmas útjai mellé. A plakáton Lengyel Róbert független polgármester és Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő látható. Ők volnának a „kerítésbontók”, de ezúttal a megrendelő kiléte az érdekesebb. Kiderült, egy roma egyesületről van szó, amely utoljára 2016-ben adott le beszámolót, akkor is nullásat. Vagyis bevétele nincs, tevékenységi körei között politikai jellegűt nem találni.

Az egyesület elnöke, Németh Zsolt, egyben a siófoki roma nemzetiségi önkormányzat elnöke is. A kisebbségi önkormányzatnak viszont hosszú évek megszokott évi 6 millió forintos városi támogatása helyett idén jóval magasabb összeget, 10 milliót szavazott meg a fideszes többségű képviselő-testület.

Pénteken jelentek meg az óriásplakátok

Pénteken jelentek meg az óriásplakátok

Fotó: Facebook.com

Az elnök nem érti, mi ezzel a probléma

A Sió-Rom Cigány Egyesület és a Siófoki Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, Németh Zsoltot több próbálkozás után sikerült elérnünk, ám az elnök nem kívánt nyilatkozni. Annyit azonban elmondott, hogy amint az a plakátokon is olvasható, valóban az egyesület a megrendelő és nem érti, mi lehet ezzel bárkinek a problémája.

Arra a kérdésünkre, hogy miből finanszírozták az óriásplakátok megjelentetését, már nem kívánt válaszolni, mondván: csak és kizárólag a Somogy megyei napilap kérdéseire hajlandó felelni.

Felépített fideszes kommunikáció

Világos, hogy Siófokon is elrajtolt az őszi önkormányzati választás kampánya, bár ahogy a Fidesz, úgy a helyi ellenzék sem jelentette még be polgármester-jelöltjét. Az öt siófoki ellenzéki párt csak azt közölte a napokban, hogy együttműködnek, vagyis egy polgármester-jelölt mögé sorakoznak fel és a választókerületekben is egy közös jelöltet támogatnak.

Ezt abból is észlelhették a siófokiak, hogy egy hete az egyik heti hirdetési újságba „csomagolva” egy, a most kikerült óriásplakátok tartalmával azonos szórólapot vehettek kézhez, amin Lengyel és Ujhelyi mellé még stilizált burkás nőket is applikáltak egy strandos fotóra.

Ráutaló magatartás, ez egy hete jelent meg egy hirdetési újságban

Ez egy hete jelent meg egy hirdetési újságban

Fotó: A szerző felvétele

A láthatóan jól felépített kommunikáció következő eleme Kövér László e hét keddi siófoki látogatása volt. A házelnök lelkesítő beszéde előtt Witzmann Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője is Ujhelyi István nemrégiben tett siófoki látogatását emlegette fel a Fidesz-hívők előtt. Ujhelyi amúgy utcai standolásra érkezett Siófokra, de előtte néhány perces látogatást tett Lengyel polgármester irodájában, ahol még kezet is fogtak egymással.

Witzmann azt firtatta a keddi Kövér-fellépés előtt, hogy: „Vajon miről tárgyalhattak? És igaz-e, hogy aláírta a polgármester az MSZP programját támogató ívet? Újhelyi közismerten bevándorláspárti, a napokban is a déli határkerítés lebontását szorgalmazta. Milyen biztonságot tud így garantálni a polgármester?”

A fideszes honatya megjegyezte, hogy ezek csak kérdések. És láss csodát, a most pénteken utcára került óriásplakátok is csak kérdéseket tesznek fel!

Mit szól majd a cégbíróság és a NAV?

Az „Árpi, Witzmann, Hamvas lapjairól kitiltottak” elnevezésű, csupa siófoki témát taglaló, nyilvánvalóan „nem fideszes” Facebook-oldal némi kutakodás után kiderítette a nyilvános adatbázisban, hogy a plakátokat megrendelő Sió-Rom Egyesület a nyilvántartás szerint teljesen vagyontalan.

„Nulla vagyona van a beszámolói szerint, gazdasági tevékenységet nem végez. Már két éve nem adott le beszámolót az illusztris elnök” – írja a Facebook-oldal.

„Esetleg azóta megfogták az Isten lábát vagy ilyesmi. De beszámolókban az aranyesőnek nyoma nincs. Szóval a közélet tisztasága miatt ez is megér a cégbíróságnál egy törvényességi felügyeleti eljárást… De egyáltalán: amikor errefelé csak az állampártnak vannak plakáthelyei, hogyan sikerült egy „eccerű cigányembernek” ilyen magvas mondanivalóhoz óriásplakát-helyet szerezni?” – teszi fel a kérdést a FB-oldal.

A Sió-Rom Cigány Egyesület székhelye

A Sió-Rom Cigány Egyesület székhelye

Fotó: Googlemaps.com

Az egyesület céljaival nem egyezik

A politikai akciózás továbbá az egyesület céljával sem összeegyeztethető, mert ezek a következők: „A helyi roma lakosság érdekképviselete, foglalkoztatás elősegítése, hagyományok ápolása, a környezet és a természet védelme, egészség megőrzése, a közösség fejlesztése, a roma lakosság önképzése, oktatása, nevelése, kulturális fejlődése, működése.”

A Narancs.hu megkérdezte Németh Zsolttól azt is, hogy a politikai plakát megrendelése véleménye szerint melyik céljukhoz illeszkedik, de erre a kérdésre sem kívánt válaszolni az elnök. S persze arra sem, hogy van-e összefüggés a plakátolás és aközött, hogy a Siófoki Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak az idei, választási évben jóval több támogatást szavazott meg a fideszes többségű képviselő-testület.

A korábban már a siófoki Facebook-megosztók pere nyomán országosan is elhíresült „Árpi, Witzmann, Hamvas lapjairól kitiltottak” azt is írták oldalukon: „Biztos, ami biztos, elküldjük cikkünket a cégbíróságnak, hogy döntsék el ők, törvényes-e ez a működés, plusz a NAV-nak, derítsék ki, hogy „mibű”…

Lengyel: „Ilyen várost akarunk?”

Lengyel Róbert polgármester azt írta reagálásul Facebook-oldalára: „Ki is fizeti ezt és miből? Ki rendeli meg és kinek a megrendelésére? Nem lett volna jobb, ha ezt a sok pénzt mondjuk – már ha egy roma egyesület a feltüntetett megrendelő – a város romák lakta területein tonnaszámra leömlesztett szemét elpucolására, vagy a házaik előtt lévő kátyúk tömítésére felhasználni? Biztos, hogy ilyenekre kell elszórni a pénzt, nem akadna jobb helye? Meg aztán kérdem én kellő szerénységgel: ilyen várost akarunk mi magunknak? Én biztosan nem. Mosolygok egyet és emelt fővel elviselem ezt is.”

A siófoki szemétkérdéssel egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk.

„Úgyis szétverem a fejed, te köcsög!”

„Úgyis szétverem a fejedet, te köcsög!” – kiabálja a siófoki Fő utcán Németh Zsolt, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, s közben egy hosszú, piros színű botot fog a kezében. Mindez egy, a Facebookra a napokban felkerült videofelvételen látható, amit feltehetően telefonnal rögzített a szóváltás egyik résztvevője.”

Németh Zsolt a nyílt utcán fenyeget

Németh Zsolt a nyílt utcán fenyeget

Fotó: Facebook.com

Ezt írta a Somogy megyei napilap egy 2016 őszi, a közösségi oldalra felkerült videó nyomán. Németh roma elnök akkor többek között azt írta Facebook-oldalán a bottal fenyegetőzés előzményeiről: „Énrám kést rántott, és ő volt ennek az egész eseménynek a kezdeményezője, a felvétel nem tartalmazza azt sem, hogy mindenféle fideszes g…cinek lehordtak és más trágár szavakkal aláztak”.


Lengyel Róbert polgármester a videofelvétel nyomán felszólította Németh Zsoltot, hogy távozzon a siófoki közéletből. A roma elnök azonban nem kívánt lemondani.

Figyelmébe ajánljuk