Fotók: Különleges látványosságokat hozott az extrém alacsony vízállású Tisza

Kis-Magyarország

Egy egykori török híd és egy bödönhajó is láthatóvá vált Szolnoknál. 

Az utóbbi időben nagyon népszerű kirándulóhely lett a Tisza extrém alacsony vízállása miatt Cibakházánál a folyóból kibukkant hatalmas, 8 ezer négyzetméteres homokpad. Rengetegen keresik fel, hogy kisebb túra után láthassák a különleges természeti képződményt.

A zátony felkeresése nem kis feladat, mert meglehetősen hosszú túra után közelíthető csak meg. Gépjárművel még el lehet jutni a Tisza-töltésig, de onnan már az ártéri erdőn keresztül több száz méteres gyaloglás vár a turistákra, akiknek a meredek parton is le kell ereszkedni. Ezt azonban egy kötél segíti. 

 
A cibakházai homokpad
Fotó: A szerző felvétele/Tóth András

A hét végére azonban jelentős esőzést jeleztek előre, így minden bizonnyal nőhet a Tisza vízszintje is, ezért talán utoljára lehet így látni a látványosságot.

Szolnoknál is turistalátványosság lett az extrém alacsony Tiszából kibukkant maradványokból: sokan zarándokolnak el az egykori török híd maradványaihoz, hogy láthassák, megérinthessék az 500 éves fa híddarabokat. 

 
Az egykori török híd maradványai Szolnoknál 
Fotó: A szerző felvétele/Tóth András

Szolnoknál egyébként egy egykori bödönhajó maradványairól is levonult egy időre a víz, így ez is megtekinthető.

A bödönhajót nevezték még bőgőhajónak is, elnevezését az orrtőkéjén lévő faragványról kapta, ilyen formák díszítették a nagybőgőt is. A legelterjedtebb folyami hajó volt hazai folyóinkon.

 
Bödönhajó maradványai Szolnoknál 
Fotó: A szerző felvétele/Tóth András

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.