A polgármester személyesen támadt neki egy civil Facebook-csoportnak Újszászon

Kis-Magyarország

Az újszászi polgármester megtévesztőnek nevezte a frissen alakult helyi közéleti Facebook-csoportot, mondván az politikai hangulatkeltésre irányul.  

A hivatalosan független, de Fidesz által is támogatott újsászi polgármester, Dobozi Róbert személyesen kelt ki Facebook-oldalán két civil online közösségi fórum ellen, mondván azok "megtévesztőek". Az eset arra világíthat rá, hogyan próbálják elfojtani a nyilvánosságot, a más véleményt egy kisvárosban.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei 6000 fős város polgármestere arról posztolt a Facebookon, hogy

"az utóbbi napokban (sajnos) városunkban is szerveződni kezdett valamiféle kívülről irányított politikai hangulatkeltés".

Dobozi arra utalt, hogy Újszászi közösség és Újszászi közélet néven jött létre a Facebookon két közéleti  fórumlehetőség a közelmúltban, az egyikük rövid idő alatt máris közel 450 tagot számlált.

A polgármester a megalakulás után viszont a közösségi oldalán ment neki a két platformnak, olyan gondolatokat használva, amelyek hemzsegnek az akár rosszindulatúnak is mondható feltételezésektől.

Dobozi azt állítja, hogy az új felületeket két újszászi lakos üzemelteti/üzemeltette "azért, hogy közéletinek álcázott tevékenység mögé bújva idővel kiélezhessék az emberek közötti politikai különbségeket", de "még az ő környezetükben sem ért egyet mindenki ezzel a szándékkal". 

A polgármester interpretációja szerint először "Újszászi Közösség" néven egy álprofil, majd annak segítségével "Újszászi Közélet" néven egy zárt csoport jelent meg a közösségi médiában, amiket szerinte "talán további csoportok fogják majd követni, szintén az álprofiltól kiindulva".

Dobozi emellett el is határolódott a kezdeményezésektől az önkormányzat nevében, mondván a nevezett felületeken közzétett tartalmakért nem tudnak felelősséget vállalni, és hogy a csoport úgy használta a város címerét, hogy arra nem kapott engedélyt. 

Kérdés, ha nyilván független a két felület, akkor mi köze hozzá? Hiszen magától értetődőnek kellene lennie, hogy nem kell érte felelősséget vállalnia. Vagy úgy érzi, minden, ami a városban történik, azért egy személyben lenne a felelős?

A Dobozi bejegyzéséhez tartozó hozzászólások szerint ekkor még létezett a két platform, hiszen többen is jelezték, éppen akkoriban jelöltek vissza, illetve csatlakoztak hozzájuk, de a két felület közül egy már nem található a közösségi térben, egyesek szerint azért, mert olyan sokan – többek szerint a feltétlen hívek – jelentették és tiltották a polgármesteri megjegyzést követően, hogy az Újszászi közösség profilt már nem találni, csak a zárt csoport, az Újszászi közélet működik pislákolva.

Egy helyi forrásunk azt mondta, felháborítónak tartja, hogy jelentenek/tiltanak valakit a véleménye miatt. Úgy vélte, a polgármester, aki „független” jelöltként indult a választáson valóban sokat tett a városért, de vannak dolgok, amiről beszélni kellene. Jobbító szándékkal, nem mocskolódva lehetne kommentelni, de úgy látja, csak a jó dolgokat lehet leírni, és ez neki nem tetszik. Szerinte sok minden van, amit szóvá lehetne tenni, például azt is, hogy a városban kormányhivatal nyílik több millió forintból, miközben a városban elmondása szerint nincs orvosi ügyelet. 

Azt azonban többen elismerték, hogy abban igaza van a polgármesternek, hogy bizonyos technikai feltételeknek nem feleltek meg ezek a felületek, hiszen a személyes profil helyett inkább csak egy oldalt kellett volna létrehozni, illetve a címer használatát mellőzni. Dobozi legfőbb indoka azonban nem ez volt, hanem hogy ezek a platformok szerinte politizáltak volna.

A polgármester bejegyzésére mindenesetre többen "észbe kaptak" és fejvesztve menekültek a két felületről. Sokan nem győztek hálálkodni a polgármesternek, hogy felhívta a rájuk "leskelődő veszélyekre" az emberek figyelmét.

Szerettük volna megkérdezni Dobozi Róbertet, hogy miért tartott két független közösségi felületet megtévesztőnek, miért gondolta úgy, hogy ezek kívülről irányított politikai hangulatkeltésre szolgálnak, honnan tudja, hogy ki az az általa említett két újszászi lakos, aki ezeket az platformokat üzemelteti/üzemeltette, elégedett-e azzal, hogy a profil vélhetően megszűnt, és hogy szerinte miért jó, ha csak egy vélemény, a hivatalos kap hangot a városban, a polgármester azonban egyelőre nem reagált többszöri telefonhívásunkra. A polgármester azóta a posztja alatt lezárta a kommentelési lehetőséget. 

A két kérdéses felület létrehozóját vagy létrehozóit is szerettük volna megszólaltatni, az Újszászi közösség azonban már nem elérhető, míg az Újszászi Közélet még – talán – működik, ennek van jelenleg mintegy 420 tagja. A zárt csoport a polgármester által posztolt képernyőkép szerint valóban használta a városi címert, de a borítóképet azóta már kicserélték másikra.

A csoport úgy határozta meg önmagát, hogy azért hozták létre , hogy legyen a helyieknek egy online "fórumuk", ahol többek között megoszthatnak olyan dolgokat, ami Újszászon történik. Emellett cél egy egymást segítő közösséget építeni, illetve beszélni a közt érintő dolgokról, vitázni tiszteletteljes, építő módon. 

Hogy a csoportot kik tartják fenn, nem tudni. Egyetlen ártatlan, politikamentes posztnál egy személy neve látható az oldalon, őt megpróbáltuk elérni, de megkeresésünkre azt mondta, hogy neki semmi köze az oldalhoz, viszont jónak tartja az ötletet, hogy ilyet létrehoztak, mert így több információ eljuthat az emberekhez. 

(Borítóképünkön: Dobozi Róbert az Újszászi Vasutas Egyesületet köszönti)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk